Güncel

OVP'de tarih verildi: İkinci emeklilik geliyor... Maaş hesaplama sistemi sil baştan... Enflasyona göre yeni asgari ücret

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, Türkiye'de sosyal güvenlik ve emeklilik sistemlerinde önemli değişiklikler planlanıyor. Prim ödeme ve prim gün sayısı artırılarak, daha uzun süre çalışanlar avantajlı duruma gelecek. Emeklilik maaşlarının hesaplama sistemi değişecek ve daha fazla prim ödeyenlerin maaşları yükseltilecek. Ayrıca, çalışanlar için ikinci bir emeklilik sistemine geçilecek. Mevcut BES sistemi yeniden düzenlenerek işveren katkısı da dahil edilecek.

Abone Ol

Türkiye’nin 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminde köklü değişiklikler kapıda. Programın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, emeklilik sistemi başta olmak üzere prim ödemeleri ve prim gün sayısı gibi temel unsurlarda yenilikler yapılacak. Yeni sistem, daha uzun süre çalışan ve fazla prim ödeyenler için avantaj sağlayacak.

Maaş Hesaplama Sistemi Değişiyor

OVP kapsamında, 2025 itibarıyla emeklilik maaşlarının hesaplama yöntemi yeniden düzenleniyor. Mevcut sistemde maaşlar yalnızca prim ödemelerine göre belirlenirken, yeni sistemde uzun çalışma süresi de dikkate alınarak daha hakkaniyetli bir maaş düzenlemesi yapılacak. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminde çalışanların istihdamda kalmasını teşvik eden reformlar öngörülüyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Yolda

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili düzenlemeler de OVP’de yer alıyor. 45 yaş altı çalışanlar için zorunlu BES’e ek olarak, ikinci bir emeklilik sistemi devreye girecek. İşveren katkısıyla birlikte, çalışanlar hem SGK emekliliğinden hem de BES’ten faydalanabilecek. Bu sistemle emekli maaşlarına ek bir gelir sağlanması hedefleniyor.

Asgari Ücret Artışı Beklentisi

2024 yılı enflasyon oranı tahminleri yüzde 41.5 olarak güncellenmiş durumda. Bu tahminlere göre, 2025 yılı asgari ücretin brüt 28.303 TL, net 24.058 TL civarında olması bekleniyor.