Güncel

Özel okul kitap fiyatları velileri zorluyor: Bir kutu kitap tam 40 bin TL

Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaştıkça özel okul masraflarının yüksekliği velileri endişelendirmeye devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan bir gönderi, bu masrafların ne kadar yükseğe çıktığını gözler önüne serdi. Bir veli, özel okulda okuyan çocuğunun ders kitapları için 40 bin TL ödediğini açıkladı. Paylaşım, benzer durumlardan şikayetçi olan birçok aile tarafından destek gördü.

Abone Ol

Özel okullarda maliyetler katlanıyor

2024-2025 eğitim-öğretim yılı için özel okul ücretleri, servis, yemek ve ders kitapları gibi ek masraflarla birlikte neredeyse 1 milyon TL'yi buluyor. Bu durum, velileri ciddi şekilde zorlamaya başladı. Sosyal medyada yapılan bir paylaşım, bu sorunun ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Bir veli, çocuğu için aldığı ders kitaplarının sadece bir kutusunun 40 bin TL olduğunu belirtti. "Şu 1 kutu kitap 40 bin TL. Twit bu kadar." ifadeleriyle tepkisini dile getiren veliye, kısa sürede binlerce destek mesajı geldi. Adı geçen özel okula ise eleştiriler yağdı.

Kitap fiyatlarındaki aşırı artış velileri düşündürüyor

Geçen yıl özel okullarda ders kitaplarının fiyatı 6 bin ile 10 bin TL arasında değişirken, bu yıl 35 - 40 bin TL bandına yükselmesi velileri çaresiz bıraktı. Artan bu fiyatlar, eğitim masraflarının veliler üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu gösteriyor.

Tepkiler çığ gibi büyüdü

Sosyal medyada paylaşılan bu durum, binlerce kullanıcı tarafından eleştirildi. Özel okul ücretlerine karşı tepki gösteren kullanıcılar, "Umarım bu fiyatlara rağmen öğretmenlerin maaşları da yüksek seviyelerdedir." ve "Bu fiyat artışlarının enflasyonla bir ilgisi kalmadı." gibi yorumlar yaptı. Bir başka kullanıcı, kitapların yüksek fiyatına karşı "Bu kitapların diğerlerinden farkı ne? Müfredat aynı değil mi?" diye sordu.

Kitap fiyatları hızla artıyor

Aynı okulda çocuğu okuyan başka bir veli ise fiyat artışına tepki gösterdi. 31 Temmuz sonrası kitap fiyatlarının 43800 TL olduğunu belirten veli, "31 Temmuz'a kadar 40 bin TL ödedim. Ancak bu tarihten sonra fiyat bir anda 43800 TL'ye çıktı. 15 günde ne değişti ki fiyat böyle arttı?" diyerek tepki gösterdi. Bahçeşehir okulları hakkında bu fiyat politikası nedeniyle olumsuz görüşlerini paylaştı.

Özel okullarda kendi bastıkları kitapları satıyorlar

Velilerin yaşadığı bu sıkıntılar üzerine Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da duruma dikkat çekti. Ağaoğlu, özel okulların, kendi bastırdıkları kitapları velilere sattığını belirterek, "Özel eğitim kurumları, ilköğretim sisteminde ücretsiz kitap temini yapılmasına rağmen, adeta baskıyla bu kitapları satın almaya zorluyorlar." ifadelerini kullandı.