2024 Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran'da gerçekleşti. Sınav sonuçları 28 Haziran'da duyurulacak. Bu yıl ülkemiz genelinde, içerisinde Amerikan, Fransız ve İtalyan liselerinin de olduğu 80 kolej de LGS puanıyla öğrenci alacak. Ancak kayıtlar için yalnızca sınav başarısı geçerli değil. Rakamları gören ailelerin cepleri yanacak. Velilerin kayıt sürecinde gün boyu kapısında beklediği yabancı özel liselerin 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi ücretleri görenleri şaşkına çeviriyor. Kolejlerin ücreti 1 milyona ulaştı. Koç ve Robert liselerinin ücretleri ise 1 milyonu geçiyor. Üstelik bu fiyatlardan yemek, servis ve kırtasiye hariç tutuluyor.

FİYATLAR 2.5 KAT YÜKSELDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların zam oranlarınn ÜFE ve TÜFE istatistikleri göre sınırlama getirmişti. Zam artış oranı bir önceki senenin ÜFE ve TÜFE verileri toplanıp 2'ye bölündükten sonra ortaya çıkan rakamın üzerine 5 puan enflasyon payı ilave edilerek tespit edildi. Buna göre özel okullarda tavan zam oranı yüzde 56.89'un üzerinde gerçekleşemeyecek. Ancak bu çalışma sadece ara sınıfları kapsıyor. Yeni kayıtlarda bu şart sağlanmıyor. 1, 5 ve 9'uncu sınıflar bu çalışmaya dahil edilmiyor. Liseye yeni adım atacak öğrenciler için fiyatını 2.5 kat yükselten özel okullar olduğu belirlendi.

5 YILDA 7 MİLYONU AŞACAK

En üst fiyat bu yıl Koç Lisesi'nde. LGS'de geçtiğimiz yıl yüzde 1.02 orana dahil olan öğrencileri onaylayan Koç Lisesi, 2.3 kat zam getirerek ücretini 448 bin TL'den bu yıl 1 milyon 50 bin TL'ye yükseltti. 5 gün yatılılıkta bu ücrete 332 bin 500 TL, 7 gün yatılılıkta ise 437 bin TL ekleniyor. Bu yıl Koç Lisesi'ne başlayacak bir öğrenci lise eğitimini burada bitirmek isterse 5 yılda ödeyeceği ücret, ara sınıflarda uygulanacak zamlarla birlikte 7 milyonu aşacak. En yüksek eğitim ücreti talep eden okullar arasında Robert Koleji de bulunuyor. LGS'de en az yüzde 0.5'lik orana giren öğrencileri onaylayan Robert Kolej yüzde 135 zam getirerek bu yılki lise hazırlık sınıfı ücretini 1 milyon 47 bin 900 TL olarak gerçekleştirdi.

YÜZDE 150 ZAM

Çeşme'de Orman Yangını Faciası: 3 Kişi Hayatını Kaybetti Çeşme'de Orman Yangını Faciası: 3 Kişi Hayatını Kaybetti

LGS'den alınan puan ile öğrenci kabul eden Türkiye'deki önemli okullardan Fransız liselerinde ise hazırlık sınıfı ücretlerine uygulann zam da yüzde 150'ye ulaştı. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi'nin hazırlık ücreti bu yıl 953 bin 180 TL olarak duyuruldu. Saint Benoit Fransız Lisesi ise bu yıl 890 bin TL.

  • Özel Alman Lisesi: 905 bin TL (Kırtasiye ücretiyle beraber 10 taksitli).
  • İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi: 750 bin TL.
  • Üsküdar Amerikan Lisesi: 975 bin TL.
  • Tarsus Amerikan Koleji: 736 bin TL.
  • İzmir Amerikan Koleji: 775 bin TL.
  • Sainte Pulcherie Fransız Lisesi: 862 bin TL.
  • Galileo Galilei İtalyan Lisesi: 417 bin TL.