CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e pos cihazları aracılığıyla kara para aklayan ve vergi kaçıran kişilerle ilgili uyarıda bulundu. Karabat, Libya ve Irak merkezli tefecilik faaliyetlerine dikkat çekerek, "Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir, can güvenliği endişesiyle Türkiye'ye kaçtı. Libya neden önemli? Çünkü son beş yılda pos cihazları üzerinden yapılan tefecilik tutarı 100 milyar doları aştı. Burada suç geliri elde ediliyor ve vergi kaçakçılığı yapılıyor. Sayın Şimşek, vergi ödemeyen kuyumcuları hedef aldı; ancak pos cihazları üzerinden kara para aklayanları ve vergi kaçıranları da radarına almalı" dedi.

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AKP'nin kayıt dışı ekonomi politikaları, vatandaşları yoksulluğa hapsederken Türkiye'nin uluslararası imajına zarar veriyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'ye para getirenlerin sayısının azaldığını ve ülkenin hukuki güvenliğinin sorgulandığını belirtti.

Pos cihazları konusunda daha önce de defalarca uyarıda bulunduğunu ifade eden Karabat, BDDK'nın tespit ettiği 31 şirketin denetlenmediğini vurguladı. "Bu şirketler finansal suçlar ekosisteminin merkezinde yer alıyor" diyen Karabat, Libya ve Irak'tan kaynaklanan bu suçların Türkiye'nin itibarını zedelediğine dikkat çekti.

Karabat, Türkiye'de ve ABD'de pos cihazlarıyla ilgili yürütülen soruşturmaların önemine de değinerek, "Türkiye, bu finansal suçları araştırmakta kararlı olmalı. Aksi takdirde uluslararası ilişkilerde ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz" uyarısında bulundu.

Bakanlıktan pompalı tüfekle hastane basılmasına açıklama Bakanlıktan pompalı tüfekle hastane basılmasına açıklama

Son olarak, pos cihazı operasyonlarının yalnızca gösterim amaçlı yapıldığını ve daha etkili bir mücadele gerektiğini ifade etti. "Mehmet Şimşek, bu konularda daha dikkatli olmalı" diyerek çağrısını yineledi.