Güncel

Prof. Dr. Naci Görür: O ilimizde 7 üzeri deprem bekliyorum

Deprem uzmanı ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli'de ciddi bir deprem beklentisi içinde olduğunu açıkladı. Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu ucundaki Yedisu fay hattının tehlike oluşturduğunu ve olası depremin şiddetinin 7'nin üzerinde olabileceğini belirtti.

Abone Ol

'Gündem' programında çarpıcı değerlendirmeler

Prof. Dr. Naci Görür, Kanal Fırat'ta katıldığı 'Gündem' programında, Erzincan'ın doğusunda yer alan Karlıova bölgesindeki Yedisu fayının uzun süredir enerji biriktirdiğini ve yakın zamanda büyük bir deprem üretebileceğini söyledi. Görür, "Şu anda Tunceli'de deprem bekliyorum. Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğu ucu olan bu bölge, Erzincan ile Bingöl'ün Karlıova ilçesi arasında kalıyor ve burada 7'nin üzerinde, yıkıcı bir deprem olabilir," dedi.

Tunceli'de hazırlık çalışmaları başladı

Görür, olası depremin etkileri konusunda uyarılarda bulunarak, "Bölgedeki bina ve nüfus yoğunluğu fazla olmasa da can kayıpları yaşanabilir. Bu uyarılarım Tunceli valisi ve bölgedeki diğer yetkililer tarafından ciddiye alındı. Oradaki kaymakamlarla da görüştüm ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarımı yaptım," ifadelerini kullandı. Görür, Karlıova-Bingöl-Göynük hattının, kuzeyden güneybatıya doğru ilerleyen bir fay sistemi olduğunu ve depremin etkisinin Elazığ, Malatya ve Hatay'a kadar uzanabileceğini dile getirdi.

Deprem şiddeti 7.4'e kadar çıkabilir

Görür, açıklamasında Bingöl-Karlıova- Erzincan arasındaki olası depremin büyüklüğünün en az 7.4 olabileceğini ifade etti. "Karlıova ile Bingöl-Göynük arasındaki fay hattı, 20 Şubat depremlerinin ardından enerji transferi yaşamış olabilir. Bu bölgede beklediğimiz deprem 7.4 büyüklüğünde olabilir. Ayrıca, Bingöl-Göynük arasında 7 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme ihtimali de var. Bu fayın son büyük hareketi 1866 civarında olmuş. Eğer bu fay güneybatıya doğru devam ederse, Palu ve Elazığ'dan geçerek Malatya'ya ulaşır," şeklinde konuştu.