Konut fiyatlarındaki düşüş sürerken kiralar aynı hızda düşmüyor

Son dönemde konut piyasasında yaşanan durgunluk, fiyat artışları, yüksek kredi faizleri ve alternatif yatırım araçlarına yönelimden kaynaklanıyordu. Ancak Temmuz ayında yapılan konut satışları, piyasada bir hareketlilik olduğunu gösterdi. Ülke genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Bu artış, yılın en yüksek seviyesinin yanı sıra tüm zamanların en iyi ikinci Temmuz ayı satışı olarak kayıtlara geçti.

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre, Türkiye genelinde Haziran ve Temmuz aylarında amortisman süresi 13 yıl olarak hesaplandı. Yılın başında 15 yıl olan bu süre, konut fiyatlarındaki düşüşe karşın kiraların aynı oranda gerilememesi nedeniyle 13 yıla kadar indi.

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: İstanbul ve çevresinde etkili olacak Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: İstanbul ve çevresinde etkili olacak

İstanbul, izmir ve ankara'da amortisman süreleri değişti

Endeksa’nın konut satışlarının yoğun olduğu illerde yaptığı araştırma, her ilde konut fiyatlarının reel olarak düştüğünü ortaya koyuyor. İstanbul'da reel fiyat düşüşü yüzde 18, amortisman süresi 14 yıl olarak hesaplandı. İzmir'de ise bu oran yüzde 17 düşüşle yine 14 yıl olarak belirlendi. Yatırımın geri dönüş süresine bakıldığında en cazip il 10 yıl ile Ankara olarak öne çıkıyor.

Kira artışları ve amortisman süreleri yatırımcı için fırsat yaratıyor

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, son dönemde yaşanan fiyat düşüşlerinin kiralar tarafından aynı hızda takip edilmediğini, bu durumun amortisman sürelerini 13-14 yıl seviyelerine çektiğini belirtti. Öğüt, "Kira artışlarının TÜFE ile belirlenmesi, yani yüzde 60-65 seviyelerinde olması, yatırımcılar için iki önemli pozitif gösterge oluşturuyor" dedi.

Konut fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Uzmanlar, son aylarda azalan talep nedeniyle maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılamadığını belirtiyor. İnşaatı süren projelerde firmaların kârlarından taviz verdiği, ancak yeni projelerin yeni maliyetlerle başlayacağı ifade ediliyor. Konut kredi faizlerinde bir düşüş olması halinde piyasanın hareketleneceği ve hem sıfır hem de ikinci el konut fiyatlarının artışa geçeceği öngörülüyor.