Güncel

Resmi Gazete'de yayınlandı! Vergi yüzsüzleri tek tek ilan edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlete 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birlikte, söz konusu borçluların isimleri vergi dairelerinde ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde duyurulacak.

Abone Ol

5 milyon lira ve üzeri borcu olan mükellefler listelenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve daha fazla borcu olan ya da bu tutar ve üzerinde kesinleşmiş vergi ve cezası bulunan mükellefler kamuoyuna açıklanacak. Listelerde, 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihine kadar borcunu ödememiş mükellefler ile haklarında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan ve tarhiyatları 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen mükelleflerin isimleri yer alacak.

Listeler vergi daireleri ve GİB internet sitesinde duyurulacak

Söz konusu listeler, Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerinde 15-31 Ekim tarihleri arasında duyurulacak. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde de 1-15 Kasım tarihleri arasında kamuoyuna açıklanacak. Vergi borçlularının kamuoyuyla paylaşılacak bu listeleri, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin tespitini ve kamu denetimini amaçlıyor.

Deprem bölgesindeki mükellefler listede yer almayacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen iller olan Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas'ın Gürün ilçesindeki mükellefler, ilan edilen mücbir sebep kapsamında yer aldığı için listelerde yer almayacak. Bu mükelleflerin, deprem tarihi itibarıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, hem bu bölgelerdeki hem de ülke genelindeki diğer vergi dairelerine olan kesinleşmiş vergi ve ceza borçları da açıklama kapsamının dışında tutulacak.

Belediyeler ve bağlı kuruluşlar kapsam dışı

Ayrıca, Belediye Kanunu kapsamında takas ve mahsuba ilişkin başvuruları kabul edilen ve büyükşehir belediyeleri ile belediyelere bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası bu belediyelere ait olan şirketler de açıklama kapsamına alınmayacak. Vadesi 31 Aralık 2004 ve öncesine rastlayan borçlar ve yapılandırılması devam eden borçlar da listelerde yer almayacak.