AK Parti ve İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme taslağına göre, ruhsatsız silah taşıyanlar için hapis cezası artırılacak ve tutuklu yargılama yapılabilecek. Mevcut düzenlemede ruhsatsız silah taşıyanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilirken, yeni tasarıyla bu cezanın üst sınırı 5 yıla çıkarılacak ve tutuklama tedbiri uygulanabilecek.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 2024 yılı başından itibaren yaklaşık 70 bin ruhsatsız silah ele geçirildi. Bunların büyük kısmı tabanca, av tüfeği, uzun namlulu silah ve kurusıkı tabancalardan oluşuyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ruhsatsız silahlarla ilgili cezaların caydırıcı hale getirileceğini açıklamıştı.

İsrail Lübnan'a kara harekatı başlattı! Tanklar sınırdan ilerliyor İsrail Lübnan'a kara harekatı başlattı! Tanklar sınırdan ilerliyor

Yeni düzenlemeye göre, ruhsatsız silah taşıyanlar dışında, ateşli silahları ülkeye sokanlar, aracılık edenler ve satanlar 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası alacak. Kurusıkı silahları teknik değişiklikle ateşli silaha dönüştürenlere de aynı ceza verilecek. Susturucu veya nokta atış özelliği olan aparatlar ekleyenlere ise 24 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Ayrıca, silahını kaybeden ya da çaldıran kişilerin yeni silah alması zorlaştırılacak. Bu kişilere 5 yıl boyunca yeni silah ruhsatı verilmeyecek. Bu düzenlemenin gerekçesi olarak, silahların yasa dışı yollarla terör örgütlerine veya organize suç örgütlerine satışını engellemek amaçlanıyor.