İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana yürüttüğü restorasyon çalışmaları sırasında Rumeli Hisarı'nda gizli bir tünel keşfedildi. Hisarın sahil kısmından başlayan ve dikine devam eden yer altı geçidinin, 125 metresine ulaşıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tünelin İstanbul’un fetih günü bulunduğunu belirterek, “Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı” dedi.

1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı'na en kapsamlı restorasyon 1953-1955 yılları arasında gerçekleştirilmişti. Bu restorasyondan 66 yıl sonra, 2021'de İBB Miras ekipleri yeniden restorasyon çalışmalarına başladı. Çalışmalar sırasında, İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta, Rumeli Hisarı’nın altında 125 metre uzunluğunda bir tünel keşfedildi. Tünelin girişi, sahil kısmında bulunan Çavdarlı Halil Paşa Kulesi'nin yanında bulunurken, çıkışı henüz keşfedilmedi. Tünelin hisarın üst kısmında bulunan surlara kadar uzandığı tahmin ediliyor.

"YERALTI GEÇİDİNİN BULUNTULARINI GÖRÜYORUZ"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tünelin önemine değinerek, “Bugün restorasyonumuzun yanı sıra restorasyon sırasında ortaya çıkmış olan ve kamuoyunun büyük ilgisini çeken, bizim de her zaman çalışmalarda dikkat ettiğimiz, önemsediğimiz bir yapının fiziksel tarihini değil, onun kadar sosyal ve askeri tarihini de merak ettiğimiz konulara bir tetikleme yapan bir buluntuyla karşı karşıyayız” dedi.

"NEMLİ BİR BULUNTU"

Polat, “Oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı. Bir Orta Çağ savunma yapısında, yeraltı geçitlerinin olduğu bir buluntuyla karşılaşmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

"ARKEOMETRE İLE İLERİ BİLGİLER YORUMLANACAK"

Polat, tünelin teknik özelliklerine değinerek, “Böyle bir buluntu, arkeometre dediğimiz çalışma metoduyla harç analizleri, malzeme analizleri, yapım tekniği analizleriyle daha da çalışılarak ileri bilgiler, yorumlar yapılmasını mümkün kılacak” dedi. Ayrıca, tünelin savunma amaçlı bir geçiş ve denize iniş noktası olarak yapıldığını belirtti.

"6’YA YAKIN GEÇİDİN ALT GÖRÜNTÜLERİNİN ORTAYA ÇIKTIĞI TARİHİ FOTOĞRAFLAR MEVCUT"

Bu tünelin yanı sıra, Polat 1920-1930’lu yıllarda yapılan genişletme çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve 6’ya yakın yeraltı geçidinin tarihi fotoğraflarının mevcut olduğunu belirtti. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında, bu geçitlerin de detaylı bir şekilde inceleneceğini ve halka açılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

"KENDİNİ ADETA BİZE GÖSTERMEYE ÇALIŞAN BİR BULUNTU"

Polat, tünelin fetih günü bulunmasının ilginç bir rastlantı olduğunu vurgulayarak, “İlginç bir şekilde tam o gün ortaya çıkmış bir buluntudan bahsediyoruz. İstanbul için ve dünya tarihi için hayırlı uğurlu olsun. Çok özel bir buluş olduğunu biliyoruz, hissediyoruz. Restorasyon bittiğinde de insanların gezmesine, ziyaret etmesine uygun hale getireceğiz” dedi.