Güncel

Rusya'dan BRICS Açıklaması! Türkiye'nin Katılım Talebi Gündemde mi?

Rusya, Türkiye'nin BRICS'e katılma isteğine saygı duyduğunu belirtirken, bu yıl yeni üye kabul edilmesinin planlanmadığını açıkladı

Abone Ol

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, BRICS’e bu yıl yeni üye alınmasının gündemde olmadığını belirtti. Türkiye'nin BRICS'e katılma isteğine saygı duyduklarını ifade eden Ryabkov, bu konudaki derinlemesine görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Ryabkov, Sırbistan basınına verdiği röportajda, BRICS üyelerinin sayısının 1 Ocak 2024 itibarıyla neredeyse iki katına çıktığını ve yeni üyelerin uyum sürecinin henüz tamamlanmadığını belirtti. Bu nedenle, 2024'te yeni üyelerin kabulünün gündemde olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin BRICS'e katılım talebine dair değerlendirmelerde bulunan Ryabkov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazan ziyaretinden memnuniyet duyduklarını ve bu konuda Türk yetkililerle görüşmelerin devam edeceğini dile getirdi.

Ryabkov, BRICS ülkeleri arasında ortak bir para birimi oluşturulması önerisine ilişkin de yorum yaptı. BRICS'in kararlarını mutabakatla aldığını hatırlatan Ryabkov, bu konuda büyük bir ilerleme beklenmemesi gerektiğini, ancak ulusal para birimleriyle ödeme sistemine kademeli geçişin zaman alacağını belirtti.

BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulmuş, 2011'de ise Güney Afrika birliğe katılmıştı. 2024 yılı başında ise Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya tam üye olarak gruba katıldı. Rusya'nın dönem başkanlığında Kazan'da başlayan BRICS Zirvesi 24 Ekim'de sona erecek.