Tarım alanda maliyetlerin artmasından dolayı sahte ilaç kullanımı ve üretimi baş gösterdi. Yasal olmayan yollarla üretilen ve dünyaca ünlü markaların poşet, paket ve etiketleriyle satışa sunulan bu ilaçlar; insan sağlığını doğrudan risk altında bırakırken, tarım ürünlerinin de tarlada kalmasına neden oluyor.

BAZI ÜRÜNLERE FARE İLACI KATILIYOR

Bazı ihraç ürünleri gümrükten geçemiyor, ayrıca arıların yaşam sürelerini de kısaltıyor. Sahte ilaçların hepsinde ölüm tehlikesi olan kimyasallar yer alıyor. Hatta bazı ürünlerde önemli ölçüde fare zehri olduğu da belirtiliyor. Tarım bakanlığının konuyla ilgili çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Son 1 senede Ankara, Antalya ve Adana'da gerçekleşen baskınlarda 30 tonun üzerinde sahte ilaç imha edildi. Ülkemizde yıllık tarım ilacı kullanım oranının 70 bin ton civarında olduğu belirtiliyor, bunun yanında 50 bin ton da sahte ilaç kullanımı olduğu değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra sahte tarım ilacı pazarı büyüklüğünün 100 milyonlarca lira olduğu açıklanıyor.

'FİRMALAR BİLE BU İŞE GİRDİ'

Yasal olmayan tarım ilacı üretiminin son 3 senede popüler hale geldiğini belirten Ziraat Mühendisi Hakan Yılmaz "İlaçlama fiyatları döviz kaynaklı yükselince, bazı çiftçiler ilaçlarını çeşitli kimyasallar kullanarak kendileri üretiyor. Önceden kamyon arkasında pazarlanan sahte ilaçlar, üretim tesislerinde kurumsallaşmaya başladı. Sektör haline geldi. Firmalar bile bu işlere girdi. Dünyada ünlü markaların poşet, bidon ve etiketleri birebir kopyalandı ve internetten satışa sunuldu. Bakanlık baskınlara devam ediyor" şeklinde konuştu. Sahte ziraat ilaçlarının tarım sektörüne büyük zarar verdiğini aktaran Yılmaz "Bunlar denetimsiz şekilde üretildiği için içlerinde ölümcül kimyasallar bulunabiliyor. Kullanılan alandaki ürünleri çürütebiliyor. Ya da hiç fayda etmiyor. Yoğun kimyasal kullanılan ürünlerin ihracatı da yapılamıyor. Çünkü testlerde ortaya çıkıyor. Binlerce ton ürün tekrar ülkemize iade ediliyor" dedi.

Emeklilere bankalardan çifte promosyon fırsatı: 24 bin TL'ye kadar ödeme Emeklilere bankalardan çifte promosyon fırsatı: 24 bin TL'ye kadar ödeme

'TARIMIN YOK OLMASI DEMEK'

Son zamanlardaki arı ölümlerinin başlıca sebeplerinden birinin sahte tarım ilacı kullanımı olduğunu aktaran  Yılmaz "Milyonlarca arı telef oldu. Kovanlarda arı bulmak zorlaşıyor. Çünkü serbest alanda dolaşan arılar bu ilaçların kullanıldığı meyve, sebze ve çiçeklerden besleniyor. Arı ölümü demek tarımın yok olması demek. Bal rekoltemiz geçen yıla göre yüzde 50 düştü" ifadelerine yer verdi.

'KANSERLİ HÜCRELERİ BESLİYOR'

Gıda Mühendisi Irmak Özden de "Hastalanmaya topraktan başlıyoruz. İlaçlamada kullanılan kimyasallar ciddi risk taşıyor. Bu tür ilaç kalıntılarının bir anda hastalığa dönüşmesi pek olası değil, ancak zamanla vücudumuzdaki kanserli hücreleri besliyor. Ayrıca zehirlenmelere de sebep olabiliyor. Bu nedenle ürünleri birden fazla kez yıkamak ve sirkeli suda bekletmek önemli" açıklamasını yaptı.

SAHTE İLACIN ANLAŞILMA FORMÜLLERİ

Ziraat mühendisleri sahte tarım ilacının anlaşılma formüllerini şöyle açıklıyor:

  • Sahte tarım ilacının fiyatı emsallerine göre daha ucuzdur. Zaten satıcı üreticiyi buradan yakalıyor. Örneğin 10 litrelik bir ilacı 10 bin lira yerine 5 bin liraya veriyorsa bundan şüphelenmek lazım.
  • Paketleme ve yazı fontları da ürünü ele verebilir. Sahte kutulama ve etiketler gözle anlaşılabilir.
  • Sürekli kullanılan ilaçlar ile kıyaslama yapılırsa rengi ve kokusunda da farklılıklar gözlenir.
  • Kullanımdan belli bir süre sonra tarım ürünlerinde bozulmalar görülüyorsa bu da ilacın sahte olduğu anlamına gelir.
  • Fatura ve fiş kesilmemesi de bir sebep.