Güler'den yasa teklifi açıklamaları

Meclis'te düzenlenen basın toplantısında konuşan Abdullah Güler, "Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez" dedi ve sebepsiz yere hayvan öldürenlere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngördüklerini belirtti.

Kuduz ve trafik kazası gerekçeleri

Güler, yasa teklifi hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Toplumun bu konuda duyarlı olan her kesimi dinlendi. Her kesimin beklentileri alınıp bir rapor haline getirildi. Sonuç itibariyle yasa teklifimiz olgunlaştı. İnşallah 17 maddelik yasa teklifimizle beraber bunu tamamlamış olacağız.

Ülkemizin birçok bölgesinde alınan tedbirlere rağmen sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalar yetersiz kalıyor. Bu yetersizlikler, kuduz riskli temasların artmasına ve trafik kazalarına neden oluyor. Kuduz köpeklerle temas nedeniyle bazı bölgelerde karantina uygulamaları başlatıldı. İçişleri Bakanlığı raporlarına göre, sahipsiz köpekler nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında 50-55 vatandaşımız hayatını kaybetti."

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...

Köpekler barınaklarda toplanacak

Güler, sokak köpeklerinin barınaklara toplanacağını belirterek şunları söyledi:

"Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğiyle, sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınarak nitelikli barınaklarda tutulmasını, sahiplendirilmenin teşvik edilmesini planlıyoruz. Bu barınaklarda ameliyathaneler kurularak kısırlaştırma işlemleri yapılacak. Sahipsiz köpeklerin rehabilitasyonu için güçlü bir program hayata geçirilecek."

Ötenazi imkanı

Barınaklardaki hastalık riskine dikkat çeken Güler, kuduz riski taşıyan, saldırgan ve rehabilite edilemeyen köpekler için ötenazi kavramının kullanılacağını belirtti. "Bu köpeklerin ötenazi yoluyla hayatlarına son verme imkanı tanıyoruz" dedi.

2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi

Güler, 2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi tanınacağını belirterek, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda olumlu bir örnek olduğunu vurguladı.

Hayvan öldürene 1-4 yıl hapis

Yeni yasa teklifi, hayvan öldürme fiiline ağır cezalar getiriyor. Sebepsiz yere hayvan öldürenlere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Güler, "Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Daha kaliteli ve korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar" diye konuştu.