Ülke genelinde hava sıcaklıkları yükselmeye başladı. Ege bölgesinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-3 derece, iç bölgelerde ise 4-8 derece üzerine çıkması bekleniyor. Adana'da ise termometreler 40 dereceye dayandı. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Olağanüstü sıcak geçti ama artık 1 yıla yaklaşıyoruz, 'Süper El Nino' yavaş yavaş etkisini kaybediyor. 'La Nina' gelecektir. Bu sıcaklığa aldanmayalım" dedi.

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi

Meteoroloji Uyarıları

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının Ege Bölgesi'nde yükselerek, 5 Haziran Çarşamba gününe kadar sahil bölgelerinde mevsim normallerinin 1-3 derece, iç kesimlerde ise 4-8 derece üzerine çıkmasının beklendiğini bildirdi. İl merkezlerinde görülecek en düşük ve en yüksek hava sıcaklıkları şu şekilde:

  • İzmir: 31-35 derece
  • Aydın: 36-41 derece
  • Çanakkale: 29-35 derece
  • Balıkesir: 34-40 derece
  • Manisa: 35-41 derece

"Rekorların Kırılacağını Pek Sanmıyorum"

Bu yıl mayıs ayında havaların serin geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Özellikle tarımla uğraşanlar yeteri kadar sıcak olmadığı için şikayetçi. Ama şu an yeniden toparlandı, sıcaklıklar başladı. Sıcaklığın artması tarım ile uğraşanlar açısından çok güzel bir haber. Rekorlar kırılır mı? Mesela İzmir'de haziran rekoru 44.3 derece. Bu rekorun kırılacağını pek sanmıyorum. Belki Aydın çok daha sıcak olabilir ki zaten Türkiye'nin ikinci en sıcak ilidir" dedi.

"Saat 10.00-17.00 Arası Dışarı Çıkmayın"

"Sıcaklardan korkmayacağız" diyen Prof. Dr. Yaşar, "Sıcaklık arttıkça tarım ürünleri artar, yağışlar da artar. Ancak, bizler biraz sıcaklardan etkileniriz. Çok sıcaklarda özellikle saat 10.00 ile 17.00 arasında yaşlılar, tansiyon hastaları dışarı çıkmamalı. İşleri varsa da bu saatler dışında ayarlamalılar. Sağlık açısından kendimizi koruduğumuz sürece sıcaklıkların avantajı çok büyük" ifadelerini kullandı.

"El Nino Gidiyor, La Nina Geliyor"

Geçen yıl 'Süper El Nino' yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, "Hala onun etkileri devam ediyor. 'Süper El Nino' okyanusların çok ısınması demek. Deniz suyu yaklaşık 2 derece kadar ısındı. Bu nedenle havalar çok sıcak geçti. Mesela geçtiğimiz nisan ayı 4.3 derece ile ortalamaların üstünde geçti. Olağanüstü sıcak geçti ama artık 1 yıla yaklaşıyoruz, 'Süper El Nino' yavaş yavaş etkisini kaybediyor. Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir. Şu anda bu sıcaklığa aldanmayalım. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılabileceğine pek katılmıyorum. 'Süper El Nino' devam ederse olabilir ama büyük ihtimalle 'La Nina', yani soğumaya dönüş olacaktır" dedi.

Adana'da Termometreler 40 Dereceye Yaklaştı

Meteorolojinin aşırı sıcak uyarısı yaptığı Adana’nın Kozan ilçesinde termometreler 40 derece ve üzerini gösterirken, nemle birlikte sıcaklık daha yoğun hissedildi. Vatandaşlar aşırı sıcak nedeniyle tabiat parkı ve doğal kaynak sularına akın ederek serinlemeye çalıştı. Alapınar Mesire Alanı'nda gençler doğal kaynak suyuna girerken, Dağılcak Tabiat Parkı'nda ise aileler kaynak suda serinledi ve piknik yaptı.

Aşırı sıcaktan kaçtıklarını belirten Levent Biçer, hissedilen sıcaklığın daha da yüksek olduğunu ifade etti. İkranur Biçer ise, "Kendimizce serinlemek için bir yer bulduk" diyerek, "50 dereceyi yaz başında hissediyoruz, şu an Temmuz ve Ağustos ayını düşünemiyoruz” dedi. Sultan Sarraf da hissedilir sıcağın 40 derece üzerinde olduğunu kaydederek ailesi ile birlikte su kaynaklarına geldiklerini belirtti.