Son zamanlarda sigararının dışında daha genç kitlenin tüketmiş olduğu yeni nesil ısıtılmış sigaralar ile elektronik sigaralar, sağlık konusunda yaratmış olduğu zararlar insan hayatı üzerinde büyük risk oluşturuyor. Hükûmet, ülkemizde her yıl yaklaşık 85 bin insanın ölümüne neden olan sigara tüketimini engelleyebilmek için çalışmalara başladı. TBMM, bu anlamda tütün ürünlerinin yasaklanmasına yönelik kanun ile tütün ve alkol piyasasını kapsayan kanunda bir dizi düzenlemelere imza atacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TALİMAT
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konu bakımında ince çalışılmalar yapılması yönünde talimat sunduğu, düzenlemenin Meclis’in yeni yasama sürecinde gündeme gelerek, taslak metin üzerine yoğunlaşacağı belirtildi. Sağlık Bakanlığına tanıtılacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşlar ile bir araya gelerek değerlendirmeler sonucunda açıklanacak bir tarihin dikkate alınması ve bu tarihten sonra doğan bireylere sigara satışının engellenmesini yönünde tavsiye sunulacak.

Yasal değişikliğin uygulanması durumunda, 18 yaş altına sigara satışında daha geçerli bir sistem işleyecek. Bu sayede, sigaraya başlama yaşı olarak bilinen 15 yaş ve altı bireylerin sağlığı konuma altına alınmış olacak.

İş Bankası, İstanbul ve Ankara'ya memur alımı yapacak İş Bankası, İstanbul ve Ankara'ya memur alımı yapacak

'İZMARİT VERGİSİ' GÜNDEME ALINACAK
Ticaret Bakanlığına ise, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun’da düzenleeye gidilmesi konsusunda öneri sunulacak. Tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi de teklif içinde yer alacak.

Düzenlemeler devam ederken bilim adamlarının da değerlendirmelerine yer verileceği, aynı zamanda dünya örneklerinin de üzerinde durularak hareket edileceği belirtildi. AK Parti kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını engelleyen modelin dışında İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin de ele alındığına dikkat çekti. Bunların dışında 2025’te sigara yasağının bütün ülke geneline yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye’ye örnek olabileceğini öğrenildi. İspanya’daki kirletme ya da izmarit vergisi olarak alınan modelin tütün endüstrisine yönelik olduğunu belirten kurmaylar, sigara üreticilerine karşı mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.