Arkeologlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, tütün kullanımının sigara içenlerin kemiklerinde, yaşamları boyunca ve öldükten sonra bile uzun süreli izler bıraktığını gösterdi. Leicester Üniversitesi’nden bilim insanları, 12. ve 19. yüzyıllar arasında İngiltere'de gömülen insan kalıntılarını inceleyerek, tütünün kemikler üzerindeki derin etkilerini ve kırık riskinin artması gibi kemikle ilişkili sorunlarla bağlantısını ortaya çıkardı.

Araştırma, tütünün Batı Avrupa'ya yaklaşık 500 yıl önce girmesinin insan iskelet yapısında önemli değişiklikler yarattığını vurguluyor. Arkeologlar, bir iskeletin sigara içip içmediğini belirlemek için dişlerdeki kanıtları incelediler, ancak dişler eksik olduğunda bu yöntem genellikle geçersiz kalıyordu.

Leicester Üniversitesi ekibi, bilinen tütün kullanıcıları ve sigara geçmişi bilinmeyen 323 kortikal kemiği, yani kemiklerin güçlü dış tabakasını analiz etti. Kütle spektrometresi kullanarak kemiklerin moleküler bileşimini inceleyen araştırmacılar, sigara içenlerin kemiklerini içmeyenlerden ayıran 45 farklı moleküler özellik belirlediler.

Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmada, “Tütün tüketimi, insan kemiklerinde, tütün kullanımı bilinmeyen bireylerde belirleme yapmaya yetecek kadar belirgin bir metabolik kayıt bırakır. Arkeolojik insan iskeleti kalıntıları, tütün kullanımıyla ilişkili hastalıklar da dahil olmak üzere geçmiş sağlık koşullarını incelemek için doğrudan kanıt sağlama potansiyeline sahiptir” ifadelerine yer verildi.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Sarah Inskip, "Araştırmamız, geçmişte tütün kullanmış ve kullanmamış bireylerin kemiklerinde önemli farklılıklar bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgu, tütün kullanımının iskelet yapısına etkilerini göstermektedir. Devam eden araştırmalarımız bu farklılıkların nasıl ortaya çıktığını anlamayı hedefliyor; bu da tütün kullanımının belirli kas-iskelet ve diş hastalıkları için neden bir risk faktörü olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Köy Okullarına Ziyaret Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Köy Okullarına Ziyaret

Sigaranın akciğer, mesane ve boğaz kanserleri ile inme ve koroner arter hastalığı gibi yumuşak dokular üzerindeki olumsuz etkileri iyi bilinirken, kemikler üzerindeki etkisi daha az araştırılmıştır. Sigara içmenin düşük kemik yoğunluğu, kırık riski artışı ve periodontitis gibi kemikle ilgili durumlarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu araştırma, sigara içmenin tarihsel yaygınlığına ışık tutmanın yanı sıra, tütünün insan sağlığı üzerindeki uzun süreli etkilerini vurguluyor ve bu alışkanlığın iskelet üzerindeki sonuçlarına dair önemli bilgiler sunuyor.