Tütün şirketlerine izmarit vergisi geliyor

TBMM'de yapılması planlanan yasa değişiklikleri kapsamında, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi gündeme alındı. Diğer ülkelerdeki uygulamalar incelenirken, Türkiye'de de benzer bir düzenlemenin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. İngiltere ve İspanya’daki uygulamalar örnek olarak ele alınıyor.

Gençlere sigara satışı tamamen yasaklanabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışma, Meclis'in yeni yasama döneminde ele alınacak. Sağlık Bakanlığı'na sunulacak ön çalışmada, belirli bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek. Sigaraya başlama yaşı olan 15 yaş ve altı bireylerin korunması hedefleniyor.

İngiltere ve İspanya modelleri örnek alınıyor

Memurların Maaş Farkları Ne Zaman Yatacak Belli Oldu Memurların Maaş Farkları Ne Zaman Yatacak Belli Oldu

Düzenleme kapsamında, tütün ürünleriyle ilgili dünya çapındaki örnekler de inceleniyor. AK Parti kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra, İspanya’da tütün endüstrisinden alınan "sigara izmariti" vergisini örnek alarak çalışmalar yapacak. Ayrıca, 2025 yılında ülke genelinde sigara yasağını uygulamaya hazırlanan İzlanda modelinin de Türkiye için değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

85 bin ölüm önlenmek isteniyor

Türkiye’de her yıl yaklaşık 85 bin insanın ölümüne sebep olan sigara kullanımının önüne geçmek için harekete geçildi. TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanunda ve tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapmayı planlıyor. 

Bilim insanlarının görüşleri alınacak

Yasa değişiklikleri hazırlanırken bilim insanlarının görüşlerine de başvurulacak. Ayrıca, dünyadaki başarılı örnekler detaylı bir şekilde incelenerek Türkiye’ye uygun modeller geliştirilmesi hedefleniyor.