Güncel

Tarlada değer kaybı, markette fiyat artışı: Sebze ve meyve fiyatları uçtu

Türkiye'de tarımsal üretim ve gıda fiyatları arasında büyük bir uçurum yaşanıyor. Tarlada ürünlerin değeri hızla düşerken, marketlerde sebze ve meyve fiyatları yüksek seviyelerde kalıyor. Çiftçiler, ürünlerini satamamanın zorluklarıyla boğuşurken, tüketiciler artan gıda fiyatlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Abone Ol

Tarlada fiyatlar düşerken marketlerde artış yaşanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre, tarlada patates, soğan, domates ve patlıcan gibi ürünlerin fiyatları düşüş gösteriyor. Ancak, bu ürünlerin market fiyatları önemli ölçüde yüksek kalıyor. Örneğin, tarlada kilogramı 4 TL olan patates, marketlerde 14.88 TL'ye yükseliyor. Benzer şekilde, tarlada 2 TL olan kuru soğan, marketlerde 17.10 TL’ye satılıyor. Çiftçiler, bu durumun maliyetlerini karşılamadığını belirterek tepkilerini dile getiriyor.

Üreticiler büyük zarar içinde

Çiftçiler, ürünlerini satamamakla birlikte, yüksek maliyetler nedeniyle büyük zararlara uğruyor. Örneğin, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde soğan üreten Muzaffer Çelik, 5 milyon TL’lik masraf yaptığını ve 3-4 milyon TL zarara uğradığını ifade ediyor. Çelik, çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları "Çiftçinin anası da babası da dedesi de yedi sülalesi de ağlıyor" sözleriyle özetliyor.

Marketlerde fiyatlar tarlayı katlıyor

Tarlada kilogramı 5 TL olan Çanakkale domatesinin fiyatı, İstanbul'daki marketlerde 40 TL’ye kadar çıkıyor. Bursa Karacabey Ziraat Odası 2. Başkanı Ramazan Düzen, "Köy kahvesinde bir bardak çay içebilmek için 5 kilogram domates satmak zorundayız" diyerek yüksek fiyatların neden olduğu zorlukları anlatıyor. Ayrıca, patlıcan ve sivri biber fiyatları da benzer şekilde artış gösteriyor; patlıcan tarlada 10 TL iken marketlerde 30 TL'ye, sivri biber ise 16 TL'den 40 TL'ye yükseliyor.

Karpuz ve kavun tarlada kalıyor

Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon ton karpuz üretimi gerçekleştiriliyor, ancak karpuzlar tarlada kalıyor ve üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor. Tarlada kilogramı 1 TL’ye kadar düşen karpuz, büyük şehirlerde 10 TL’ye satılmakta. Karpuzun kilogram maliyeti ise 5 TL’ye ulaşıyor. Artan gübre, mazot, ilaç fiyatları ile işçi ve nakliye giderleri, üreticilerin ürünlerini toplamalarını zorlaştırıyor. Bu nedenle birçok karpuz tarlada kalırken, yazın bitmesine kısa bir süre kala Türkiye’de çoğu ev karpuzdan mahrum kalıyor.