Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 20 Ağustos Salı günü toplanacak. Faiz kararı, aynı gün saat 14.00'te açıklanacak. Geçtiğimiz ay G20 toplantısı nedeniyle toplantı tarihi öne çekilmişti. Bu ay da Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın ABD'de düzenlenecek Jackson Hole toplantısına katılacak olması nedeniyle toplantı tarihi erkene alındı.

Piyasalarda beklentiler ne yönde?

Son yapılan PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Bu ay da benzer bir karar alınması bekleniyor. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, cari ay sonu politika faizi beklentisi yüzde 50 olarak öngörülüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentisi ise ortalama yüzde 46,50 seviyesinde. Yıl sonuna kadar yapılacak olası faiz değişiklikleri konusunda piyasa dikkatle PPK açıklamalarını takip edecek.

Ekonomistlerin yıl sonu tahminleri

Ekonomistlerin yıl sonuna ilişkin politika faizi beklentileri çeşitli senaryolar içeriyor. Bazı ekonomistler, yıl sonunda politika faizinin yüzde 50 seviyesinde kalacağını öngörürken, diğer tahminler yüzde 40 ile 47,5 aralığında değişiyor. Piyasalar, faiz indirimi için TCMB'nin hangi tarihte adım atabileceğine dair ipuçlarını PPK metinlerinden çıkarmaya çalışacak.

Son faiz değişikliği mart ayında gerçekleşti

Merkez Bankası en son Mart ayında 500 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti. Nisan ve Mayıs aylarında ise herhangi bir faiz değişikliği yapılmadı. Piyasalar, mevcut ekonomik koşullar ve enflasyon rakamları ışığında Merkez Bankası'nın faiz oranlarında bir değişiklik yapıp yapmayacağını yakından izliyor.

Arkasında "katil" yazan otomobilin çarptığı 2 kız kardeş öldü Arkasında "katil" yazan otomobilin çarptığı 2 kız kardeş öldü

12 ay sonrası politika faizi beklentisi düştü

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan diğer bir önemli veri ise 12 ay sonrası politika faizi beklentisi. Ankete göre, bu beklenti yüzde 34,57'den yüzde 33,30'a geriledi. Bu durum, piyasalarda faiz oranlarının ilerleyen dönemlerde düşüş eğilimine girebileceği beklentisini güçlendirdi.

Politika faizinde ilk indirim ne zaman gelir?

Piyasalarda en çok merak edilen sorulardan biri, ilk faiz indiriminin ne zaman geleceği. Merkez Bankası'nın PPK metinleri, bu konuda ipuçları verebilir. Ekonomistler ve yatırımcılar, faiz indirimi için 2024 yılı içinde bir adım atılmasını beklese de, net bir tarih verilmiş değil.