Türkiye birincileri hangi illerden çıktı?

2024 YKS'nin sonuçlarına göre, Türkiye'nin en başarılı illeri Mersin, Rize, İstanbul, Elazığ ve Ankara olarak belirlendi. Bu illerden öğrenciler, farklı test kategorilerinde birincilik elde etti. Öne çıkan iller, sınavda üstün başarı gösteren öğrencileriyle Türkiye genelinde adını duyurdu.

MEB'de İlçe Müdürü Ataması Yapıldı MEB'de İlçe Müdürü Ataması Yapıldı

Mersin’den Süleyman Mete Genç, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) Türkiye birincisi olurken; Rize’den Fatih Emre Düzcan, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Sözel birincisi olarak öne çıktı. İstanbul, YKS 2024'te birden fazla alanda başarı gösterdi; Berra Kuruş, AYT Eşit Ağırlık birincisi olurken, Almanca testinde Sevgi Kırmızıbekmez, Fransızca testinde Yunus Emre Aydoğan, İngilizce testinde ise Mehmet Alp Güneş birincilik elde etti. Ayrıca Elazığ’dan Arda Taşdemir, AYT Sayısal birincisi olurken, Ankara’dan Safiye Yaşar Rusça testinde Türkiye birincisi oldu.

ÖSYM Başkanı Ersoy'dan başarı mesajı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Ersoy, sınavın sonuçlarını açıklarken şampiyon öğrencilere ve onları destekleyen ailelerine teşekkür etti. Ersoy, "Öğrencilerimize bu süreçte en büyük desteği veren anne ve babalarımıza, eğitim hayatları boyunca onları yalnız bırakmayan öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Adaylarımızın başarılarının devamını diliyorum. İnanıyorum ki bu gençlerimiz, eğitim hayatlarını en güzel şekilde tamamlayarak ülkemize faydalı hizmetlerde bulunacaklar" dedi. Ayrıca, Türkiye'nin ideal hedeflerine ulaşmasında bu öğrencilerin büyük katkı sağlayacaklarına olan inancını dile getirdi.

Cinsiyete göre doğru cevap ortalamaları açıklandı

ÖSYM Başkanı Ersoy, sınava giren adayların cinsiyetlerine göre doğru cevap ortalamalarını da paylaştı. Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde kadın adayların, erkek adaylardan daha yüksek doğru cevap sayısına sahip olduğunu belirten Ersoy, "Temel matematik ve fen bilimleri testlerinde ise erkek adayların ortalamaları kadın adaylara göre daha yüksek oldu" dedi. AYT’deki 11 alt testin 6’sında erkek adayların, 5’inde ise kadın adayların daha yüksek ortalamalar elde ettiğini ifade eden Ersoy, Yabancı Dil Testi'nde (YDT) ise Arapça ve Rusça testlerinde kadın adayların, Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinde ise erkek adayların daha başarılı olduğunu açıkladı.