20 yıllık geçmişi olan hastalık

Habertürk TV'de gündeme dair soruları yanıtlayan Memişoğlu, maymun çiçeği hastalığının yeni bir salgın olmadığını ve 20 yıldır Afrika'da, özellikle Kongo'da görüldüğünü belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2022 yılında acil durum ilan ettiğini hatırlatan Bakan, 2023 yılına kadar Türkiye'de ve Avrupa'da birkaç vaka yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de maymun çiçeği vakası yok

2024 yılında Kongo'da yeniden ortaya çıkan hastalığın, Türkiye'de şu ana kadar bir vakaya yol açmadığını belirten Memişoğlu, hastalığın daha çok temas yoluyla bulaştığını ve yayılma olasılığının düşük olduğunu söyledi. Memişoğlu, Türkiye'nin hastalığa karşı hazırlıklı olduğunu, bilim kurulu ve alınan önlemler sayesinde olası bir yayılma durumunda müdahale edebilecek durumda olduklarını belirtti.

Sistem Kovid'deki başarıyı sürdürüyor

Virüsün yapısının değişebileceğine dikkat çeken Bakan, Türkiye'nin sağlık sistemi olarak olası salgınlara karşı hazırlıklı olduğunu vurguladı. Kovid sürecinde olduğu gibi test ve aşı çalışmaları konusunda da önlemler aldıklarını ifade eden Memişoğlu, çiçek aşısı olanların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 oranında korunduğunu belirtti.

Personel alımı bekleyenlere müjde! En çok alım yine Sağlık Bakanlığı'nda olacak Personel alımı bekleyenlere müjde! En çok alım yine Sağlık Bakanlığı'nda olacak

Bilim kurulu rehber hazırladı

Bilim kurulunun rehberliğinde, maymun çiçeği hastalığına karşı alınacak önlemler hakkında detaylı çalışmalar yapıldığını söyleyen Memişoğlu, halkın alarmda olmasına gerek olmadığını vurguladı. Özellikle Afrika'dan gelen vakaların yakından takip edildiğini ifade eden Bakan, toplumun rahatsız olmaması gerektiğini, ancak sağlık otoritelerinin sürekli alarm durumunda olduğunu belirtti.

Türkiye 9 aşıyı kendi üretecek

Aşı üretimi konusuna da değinen Memişoğlu, Türkiye'nin 9 farklı aşıyı kendisinin üretmeye başlayacağını duyurdu. Altyapı hazırlıklarının sürdüğünü belirten Bakan, insan gücünün ve kalitesinin Türkiye'de yüksek olduğunu ifade ederek, dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

İlaç sıkıntısı yok

İlaç konusunda dönemsel sıkıntılar yaşansa da, şu anda sadece birkaç ilaç hariç genel bir ilaç sıkıntısı olmadığını belirtti. İlaç temininde vatandaşların eşdeğer ilaçları tercih etmediği için bazı algı problemleri oluştuğunu dile getiren Memişoğlu, bu konuda bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlıkta şiddet yatay seyrediyor

Sağlıkta şiddet konusuna da değinen Memişoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin yatay seyrettiğini ve sağlık çalışanlarına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. İyilik yaparken şiddet görmenin anlaşılmaz olduğunu belirten Bakan, bu konuda daha fazla adım atılması gerektiğini ifade etti.