Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı. Raporda, enerji fiyatlarındaki belirgin yükselişe dikkat çekildi. Meskenlerde doğalgazın ilk 25 metreküpünün bedelsiz kullanımı uygulamasının sona ermesi, enerji grubundaki yıllık enflasyonun artmasına sebep oldu.

Çeşme'de Orman Yangını Faciası: 3 Kişi Hayatını Kaybetti Çeşme'de Orman Yangını Faciası: 3 Kişi Hayatını Kaybetti

TCMB, yıllık enflasyonun hizmet ve temel mal gruplarında biraz düşerken, enerjide ve diğer gruplarda arttığını belirtti. Enerji grubundaki artış, yıllık enflasyona 0,64 puanlık bir katkı yaptı. Bu etkinin arındırılmasıyla, aylık tüketici enflasyonunda sınırlı bir iyileşme görüldü.

Enerjideki Yükselişin Sebebi

Rapora göre, yıllık enflasyon hizmet ve temel mal gruplarında bir miktar düşerken, enerjide belirgin bir yükseliş gözlendi. Bir önceki yılın aynı döneminde doğalgazın ücretsiz kullanılması, düşük baz etkisine yol açarken, bu yıl meskenlerde ilk 25 metreküp doğalgazın bedelsiz kullanımı uygulamasının sona ermesi, enerji grubunda yıllık enflasyonu kayda değer şekilde hızlandırdı.

Gıdada Mevsimsel Etki

Gıda grubunda aylık enflasyon mevsimsel etkilerle zayıflarken, bu gelişmede sebze fiyatlarının gerilemesi belirleyici oldu. İşlenmiş gıdada aylık enflasyon bir önceki aya kıyasla arttı. Hizmet grubunda yüksek aylık fiyat artış eğilimi sürdü, lokanta-otel, kira ve eğitim öne çıkan kalemler olmaya devam etti.

Diğer Gelişmeler

  • Ulaştırma Hizmetleri: Aylık bazda ulaştırma hizmetleri fiyatları geriledi. Karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve vapur ile yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki düşüşler, ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışını sınırladı.
  • Temel Mal Grubu: Yıllık enflasyon 0,63 puan azalarak yüzde 56,51 oldu. Dayanıklı mal fiyatlarındaki aylık artış yüzde 1,89 ile yavaşladı.
  • Enerji Fiyatları: Mayıs ayında yüzde 4,91 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu baz etkisiyle 46,85 puan artarak yüzde 89,68 oldu.
  • Gıda ve Alkolsüz İçecekler: Mayıs ayında yüzde 1,69 oranında arttı, yıllık enflasyon 1,64 puan yükselerek yüzde 70,14 oldu. İşlenmemiş gıdada yıllık enflasyon düşerken, işlenmiş gıdada arttı.
  • Alkollü İçecekler ve Tütün: Fiyatlar yüzde 4,74 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 86,48 olarak gerçekleşti.
  • Yurt İçi Üretici Fiyatları: Mayıs ayında yüzde 1,96 oranında arttı, yıllık enflasyon 2,02 puan yükselerek yüzde 57,68 oldu.