Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç muayene ücretleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Palandöken, kredi kartıyla yapılan araç muayene ücreti ödemelerinde ek ücret alınmasının adil bir hizmet anlayışıyla bağdaşmadığını belirtti.

Kredi Kartı Tahsilat Farkı

Palandöken, kredi kartıyla yapılan araç muayene ödemelerinde "kredi kartı tahsilat farkı" adı altında 77 lira ek ücret alındığını ifade etti. Bu durumu eleştiren Palandöken, vatandaşların zaten yüksek meblağlar ödediğini ve kartlı ödemelerde ek ücret istemediklerini vurguladı. Şu değerlendirmelerde bulundu:

  • Kredi kartı tahsilat farkının vatandaştan tahsil edilmesi adil değil.
  • Kartla ödemelerde kolaylık sağlanması gerekirken bu ek ücretle zorluk çıkarılıyor.
  • Bu ek ücretin randevu alınırken belirtilmemesi, vatandaşın ödeme sırasında bu durumu öğrenmesi beklenmedik bir mali yük getiriyor.

Araç Muayene Ücretleri

Palandöken, bu yıl araç muayene ücretlerinin otomobil, minibüs ve kamyonetlerde 1149 liradan 1821 liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 586,5 liradan 927,6 liraya yükseldiğini belirtti. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için ise ücretin 2 bin 462,4 lira olduğunu ifade etti.

  • Araç muayene ücretleri çok yüksek ve vatandaşlar bu ücretleri ödemekte güçlük çekiyor.
  • Bakım ve onarım olmadan, yalnızca 10-15 dakika süren bir arıza tespitinden bu kadar yüksek ücret almak adil değil.

Ticari Araç Sahiplerine İndirim Talebi

Palandöken, ticari araç sahiplerinin maliyet yükünü hafifletmek amacıyla şu önerilerde bulundu:

En yüksek promosyon veren bankalar belli oldu: Emekli maaşlarındaki artış bankaları hareketlendirdi En yüksek promosyon veren bankalar belli oldu: Emekli maaşlarındaki artış bankaları hareketlendirdi
  • Ticari araçlara özel muayene sistemi oluşturulmalı.
  • Ticari araç sahiplerine belirli avantajlar ve indirimler sağlanarak onların maliyet yükü hafifletilmeli.