Yüksek enflasyon verileri sonrası çalışanların zam beklentisi artarken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'den konuya ilişkin açıklama geldi. Gültepe, ara zam yapılması halinde eski ekonomik sarmala dönüleceğini belirtti.

Gültepe, "Ara zam olacağını düşünmüyorum, ara zam olursa eski sarmala döneriz. 2-3 ay hep birlikte bir bedel ödeyerek bu sarmaldan kurtulmamız lazım," dedi. Türkiye ihracat verileri toplantısında Bloomberg HT'den Cemre Nur Karaca'ya konuşan Gültepe, maliyetleri bahane ederek ürünlere fahiş zam yapanların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Temmuz ayı yaklaşırken, ara zam tartışmaları devam ediyor. Çalışanlar yüksek enflasyon döneminde ara zam beklerken, geçtiğimiz aylarda Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan, ara zam olmayacağını duyurmuştu.

Gültepe, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini belirterek, "Enflasyonu körükleyen en büyük etkenlerden biri maliyetler. Piyasadaki fırsatçılar, girdi maliyetlerini fırsat bilerek çok fazla zam yapıyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de açıkladığı gibi, enflasyon Mayıs ve Haziran'da pik yapacak, ardından aşağı yönlü düşecek. Önemli olan, girdi maliyetlerini kontrol altına alarak enflasyon beklentilerini aşağı çekmek. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan da bu konuda açıklama yapmıştı. Ara zam olacağını düşünmüyorum, ara zam olursa eski sarmala döneriz. 2-3 ay hep birlikte bir bedel ödeyerek bu sarmaldan kurtulmamız lazım," diye konuştu.

Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

Döviz Artışı Sürdürülebilirlik İçin Önemli

Son bir yıldır stabil seyreden döviz kuru hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mustafa Gültepe, dövizin enflasyon oranında artması gerektiğini söyledi. Gültepe, "Dövizin eksi 1 değil, üretici fiyatları ne kadar artmışsa o kadar artması gerekiyor. Enflasyonun yüzde 6-7 arttığı noktada kurun eksi 1 olması sürdürülebilir değil. Bu kur artsın demek değil, bizler elbette kurun artmasını istemiyoruz. Ancak sürdürülebilirlik için bu oranın doğru olması lazım," dedi.