Ocak ve temmuz ayında uygulanan Özel Tüketim Vergisi zamları ile beraber en ucuz sigaranın 66 lira olacağı değerlendiriliyor. 

Sigara ve alkol grubunda ÖTV kanun gereği ocak ve temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar zam uygulanıyor. Temmuz ayına çok az bir süre kalırken yılın ilk 5 ayında Üretici Fiyat Endeksi'nin yani ÜFE'nin yüzde 17.87 olduğu değerlendirildiğinde yılın ilk yarısında zammın yüzde 20'nin aşağısında olmayacağı da netlik kazanmış durumda.

Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar... Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar...


Sigaranın ÖTV'si kanun gereği ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar zam alıyor. Bu altı ayda ÜFE yüzde 20'nin üzerinde olacak gibi görünüyor. Bu anlamda ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liradan ucuz olmayacak. Eğer sigara şirketleri vergi zammını görmezden gelmez ise fiyatlar en az 10 lira daha yükselecek.

YÜZDE 20 ORANINDA ZAM 

Sigara ve alkol üzerindeki ÖTV temmuzda yüzde 20 oranında zamlanacak. Her sigara paketinin ortalama yüzde 82’si vergi dilimine giriyor.

Sigaranın vergisinde bir kural daha bulunuyor. Satış fiyatının yüzde 57'sinin asgari maktu vergiden (34,2 liraya yükseleceğinin varsayıyoruz) daha az olmaması gerekli. Böylece ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liranın altında düşmeyecek. Şu anda bu rakam 50 lira ve en düşük sigara fiyatı da 56 lira. 10 liralık vergi artışı direkt yansıtılırsa en ucuz sigara da 66 lira olarak listede yer alacak.