Fuat Tosyalı, TOGG’un yeni Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Fuat Tosyalı’nın getirildiğini duyurdu. Tosyalı, uzun yıllardır TOGG Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyordu ve bu görevi öncesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yürütmekteydi. Yapılan açıklamada, Tosyalı’nın görevi devralmasının TOGG'un gelecekteki stratejik hedeflerine katkı sağlayacağı belirtildi.

Fuat Tosyalı kimdir?

1961 yılında Hatay’da doğan Fuat Tosyalı, Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden biri olarak tanınıyor. Tosyalı Holding'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Tosyalı, iş hayatına 1970’li yıllarda babası Hacı Şerif Tosyalı'nın soba-boru ve kazan-kova imalatıyla başlattığı ticari faaliyetleri devralarak atıldı.

1988 yılında Tosyalı Metal Ticaret’i kurarak iş dünyasında adım atan Tosyalı, 1993 yılında Tosyalı Demir Çelik Sanayi AŞ'yi kurarak sanayi sektörüne girdi. 1994 yılında inşaat demiri üretimine başlayan Tosyalı, kısa sürede çelik üretiminde önemli bir aktör haline geldi. 1996 yılında Tosyalı Dış Ticaret AŞ’yi kurarak ihracata yöneldi ve 1998 yılında tüm şirketlerini Tosyalı Holding çatısı altında topladı.

Tosyalı Holding, global yatırımlarıyla dikkat çekiyor

2006 yılında, Tosyalı Holding Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk 100 şirketi arasına girdi. 2010 yılında Türkiye’de ilk özel sektör yassı çelik üretimini gerçekleştiren şirket, küresel pazarlarda adını duyurdu. 2011’de Cezayir'de Tosyalı Algerie yatırımını hayata geçirerek Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük sınai yatırımına imza atan Tosyalı, ardından Senegal, Angola, Libya-Bingazi, İspanya ve Körfez ülkelerine de yatırımlar gerçekleştirdi. Tosyalı, demir çelik sektöründe global bir dev haline geldi.

Japonya ve ABD işbirlikleri

Fuat Tosyalı'nın liderliğindeki grup, Japon Toyo Kohan ile Tosyalı Toyo’yu devreye alırken, ABD'li Harsco ile Tosyalı Harsco’yu da ortaklık yoluyla hayata geçirdi. Tosyalı’nın uluslararası işbirlikleri, şirketin global büyüme stratejilerini pekiştirdi.

BMC Otomotiv’in de başkanı

Fuat Tosyalı, aynı zamanda Türkiye'nin en köklü ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olan BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2021 yılından bu yana sürdürüyor.

Diğer görevleri

Hekimlerden Uyarı: Grip ve Soğuk Algınlığına Karşı İlaç Kullanımına Dikkat Hekimlerden Uyarı: Grip ve Soğuk Algınlığına Karşı İlaç Kullanımına Dikkat

Tosyalı’nın iş dünyasındaki etkisi sadece çelik sektörüyle sınırlı değil. Kendisi, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanlığı, Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Vergi Konseyi gibi birçok önemli kuruluşta Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapıyor.