Borsa ve gram altında geçen hafta cuma gününde yaşanan gelişmeler gözlerden kaçmadı. BIST 100 endeksi 11 bin 113 puan seviyesini geçrek tarihi rekorunu kırdı. Gram altın ise 2570 lira ile yeni bir kritik eşiği geçti. Peki borsa ve altında yaşanan bu gelişmelerin asıl sebebi nedir?

Ayrıca, dünya basınında ABD’deki siyasi gelişmelerin de piyasaların üzerinde etkili olacağı değerlendiriliyor. Hafta sonunda ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, seçim mitingi suikast giriişiminde bulunuldu. Trump bu olaydan hafif yaralı kurtarıldı. 

'TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI'

Konu hakkında detayları aktaran  Ekonomist Hikmet Baydar şunları belirtti: “Gerek ABD’de açıklanan enflasyonun beklentilerin altında gelmesi gerekse Suriye ile barış görüşmelerinin yapılacağına dair haberler borsaya ivme kazandırdı. Borsa 11 bin 113 puan seviyelerini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı.


'HAFTA İÇERİSİNDE BU SEVİYEYİ TEST EDEBİLİRİZ’

Borsa dolar bazında yatay seyirde dalgalanmaya devam ediyor. Dolar bazındaki zirveyi test etmesi için 11 bin 352 puan civarına gelmesi gerekiyor. Dolayısıyla 11 bin 352 puan seviyesini deneme ihtimalimiz yüksek. Hafta içerisinde bu seviyeyi test edebiliriz. Borsada orta vadeli yukarı sinyalleri devam ediyor. Risk göstergeleri de henüz ciddi bir kar realizasyonu geleceğini göstermiyor. Önümüzdeki günlerde borsada yabancı ilgisi devam edebilir.

İŞTE BORSADA BEKLENEN YENİ SEVİYE!

Güçlü direncin dolar bazında 359’lu seviyelerde olduğunu görüyoruz. Bu seviyenin TL karşılığına bakacak olursak 11 bin 847 puandır. Yani borsada gerçek kar satışı gelebilecek seviye 11 bin 847 puan civarındadır. Önümüzdeki süreç içerisinde not artırımı beklentileri ve Suriye ile barış görüşmeleri bölgede riskin azaltılması anlamına geldiği için önümüzdeki süreç içerisinde borsanın yukarı trendi zorlamaya devam edeceğini ve 11 bin 847 direncine kadar bir hareketin olacağını düşünüyorum.

GRAM ALTINDA NEDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ?

ABD’de enflasyonun beklentilerin altında gelmesi nedeniyle Fed’in eylül ayında faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler artıyor. O yüzden ons altının 2411 dolar seviyelerine kadar yükseldiğini görüyoruz. Bu gram altını da yukarı doğru çekiyor. Dolar/TL’de 33’lü seviyelere geldi. Doların 32’li seviyelerden 33’e gelmesi, ons altının 2370’lerden 2411 dolarlara gelmesi gram altını da yukarı çekiyor.


Ons altında 2426 dolar seviyelerinde önemli bir direnç var. Asıl güçlü direnç 2515 dolar seviyelerindedir. Demek ki bir 100 dolarlık daha artış söz konusu olabilir.

GRAM ALTINDA YENİ SEYİR NE OLUR?

Gram altında da dolar/TL’de aşağı hareket olmadığı sürece ons altındaki yukarı sinyallerine paralel olarak bir yukarı hareketin devamını beklersek çok da yanlış olmayacaktır.

‘BÜTÜN SİNYALLER YUKARI GÖZÜKÜYOR’

İslam Memiş'ten 16 Temmuz Uyarısı: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat! İslam Memiş'ten 16 Temmuz Uyarısı: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat!

Gram altında yükseliş devam edecek gibi gözüküyor. Agresif bir yukarı eğilim var. Direnç olarak da 2540’lardaki seviye kırılmış gözüküyor. Geri çekilmeler de söz konusu olabilir. Ufak ufak bir kar realizasyonu ile 2525 lira seviyelerine kadar gerileyebilir ancak şu anda bütün sinyaller yukarı gözüküyor. Gram altında yukarı yönlü hareketlerde yeni bir trendin başında olabiliriz.

İŞTE GRAM ALTINDA BEKLENEN YENİ SEVİYE!

Gram altının 2600 lirayı deneme ihtimali yüksektir. Altında hala yön yukarı. Faiz indirimleri geldikçe yukarı trend devam edecektir.

DOLAR/TL’DE SON DURUM NEDİR?

Dolardaki hareketliliğin sebebi pozisyon değişiklikleri ile alakalıdır. Orta vadede not artırımı söylentilerinin olması, Suriye ile barış görüşmelerinin yapılıyor olması, gelen cari verilerin de lehimizde olması net olarak yabancı girişini sağlayabilen gelişmelerdir. Dolayısıyla burada pozisyon değişikliklerini düşünmemiz lazım. Yabancı yatırımcılar içerisinde mevcut karı yeterli bulanların pozisyonlarını kapatarak yurt dışına yönelmesi söz konusu olabilir.

Şu anda dolar/TL’de bir dalgalanma söz konusu. Bu dalgalanma zaten uzun bir süredir var. Dolar/TL 33.10’lara kadar yükseliyor, daha sonra 32’li seviyelerin altına kadar gerileyebiliyor. Burada bir yatay seyir söz konusudur. Dolar/TL’de 33.10-31.76 bandı bir trend olmadığını, yatay seyirde hareket ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki süreçte dolar/TL’nin bu bant içerisinde seyretmesini bekliyoruz.

TRUMP’A YAPILAN SUİKAST GİRİŞİMİ PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?

Trump’a yapılan suikasta bakacak bunu yapanın kim olduğu da belirlendi ve etkisiz hale getirildi. Trump’ın bir ölüm riskinin de olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bu olay atlatılmış gözüküyor. Piyasalar üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacaktır. Ancak şunu da görüyoruz: ABD’de işler karışık, bu durum ABD dolarının zayıflamasına yol açabilir. Vuran kişinin Cumhuriyetçi olduğuna dair söylentiler içeride ciddi bir sıkıntının olduğunu gösteriyor. Bu nedenle euro/dolar paritesi 1.09’un üzerine çıktı. Önümüzdeki süreç içinde bu haberler ABD ekonomisinin gölgede kalmasını, daha çok siyasi çekişmelerin gündeme düşmesine yol açar. Bu da doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açabilir” şeklinde yorumladı..