Bakan Yusuf Tekin'den Yeni Eğitim Yılı Mesajı Bakan Yusuf Tekin'den Yeni Eğitim Yılı Mesajı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’de turizmi daha sürdürülebilir hale getirmek amacıyla her şey dahil konseptinden kademeli olarak uzaklaşıyor. Yeni dönemde gastronomi, kültür ve sağlık turizmi ön plana çıkarılacak. Bakanlık, sezon başında başlattığı gece müzeciliği uygulamasıyla turistleri otellerden çıkarıp, şehir yaşamıyla buluşturmayı hedefledi. Her şey dahil sisteminin israfı artırdığına ve bu durumun ülkenin sıfır atık politikasıyla çeliştiğine dikkat çekildi.

Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi Mustafa Korkutata, her şey dahil sisteminin "tüketim terörüne" dönüştüğünü ve bu sistemin uygulanmaya devam eden otellerde yıllık 50 milyar liranın çöpe gittiğini belirtti. Türkiye'nin, 2028 yılı için belirlediği 80 milyon nitelikli turist hedefi doğrultusunda, bu sistemin uygulandığı tesis sayısının azaltılacağını vurguladı.

Yerel Esnaf Desteklenecek

Yeni modelde oteller, yerel restoranlarla iş birliği yaparak turistleri şehir merkezlerine çekecek. Bu yöntemle turistler otellerden çıkarak yerel restoranlarda yemek yiyecek ve esnafın ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlayacak. Ayrıca, esnafın komşu ülkelerle fiyat rekabeti de desteklenecek.

İsraf Önleniyor

Korkutata, her şey dahil sisteminin gıda israfına yol açtığını ve dünyada milyonlarca insanın açlık çektiği bir dönemde bu durumun sürdürülemez olduğunu söyledi. Türkiye’de her yıl otellerdeki açık büfelerde sunulan yiyeceklerin önemli bir kısmının çöpe gittiğine dikkat çeken Korkutata, bu israfın sıfır atık politikalarıyla uyuşmadığını belirtti.