Güncel

Türkiye'de faizler ne zaman düşmeye başlayacak? Finans devi tarih verdi...

İngiltere merkezli dev banka HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Banka, 2024 yılı içinde Türkiye'de herhangi bir parasal gevşeme beklemediklerini, ancak 2025 yılında faiz indirimlerinin önden yüklemeli şekilde başlamasını öngördüklerini açıkladı.

Abone Ol

2025'te faiz indirimleri önden yüklenecek

HSBC'nin raporunda, TCMB'nin faiz indirimlerine ilişkin öngörüler dikkat çekti. Banka, 2025 yılı itibarıyla faiz indirimlerinin önden yüklemeli olarak gerçekleşmesini beklediğini ve politika faizinin yıl sonunda %30 seviyesine düşeceğini belirtti. HSBC, enflasyon beklentilerini hedefe yaklaştırmak için reel faiz oranlarının uzun süre yüksek tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Parasal sıkılaştırma Türk ekonomisini güçlendirdi

HSBC raporunda, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan parasal sıkılaştırma ve diğer ekonomik istikrar tedbirlerinin Türk ekonomisini daha sağlam bir zemine oturttuğunu ifade etti. Banka, rekor seviyedeki enflasyon ve dış açığın düzelmeye başladığını, yatırımcı güveninin yıllardır olmadığı kadar güçlü olduğunu ve sermaye girişlerinin arttığını belirtti.

Raporda, TCMB'nin politikalarının 2025 yılı boyunca geleneksel ve öngörülebilir kalacağı beklentisi dile getirilirken, bu yıl için faiz indirimi beklenmediği, 2025'te ise daha hızlı bir gevşeme döngüsünün başlayacağı kaydedildi. HSBC ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve 2025'te %3 civarında büyümesini öngördüğünü, yılın 3. ve 4. çeyreklerinde hafif bir daralma beklediğini ancak 2025'te kademeli bir toparlanmanın gerçekleşeceğini belirtti.

Ekonomik riskler ve beklentiler

Raporda, Türkiye ekonomisi için yükselen petrol fiyatları, küresel talepteki zayıflık, jeopolitik gerilimler ve finansal piyasalardaki olası bozulmaların risk oluşturabileceği belirtildi. HSBC, bu faktörlerin ödemeler dengesi üzerinde baskı yaratabileceği ve ekonomik faaliyetler üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceği uyarısında bulundu.

Enflasyon hedefleri ve faiz oranları

HSBC'nin değerlendirmesine göre, 2025 yılında daha iddialı bir mali konsolidasyon enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak, ancak politika yapıcıların ekonomik aktiviteyi destekleyici bir duruş sergileme eğiliminde olacağı öngörülüyor. Banka, 2025 yılı sonu için politika faizinin %30 seviyesine inmesini beklerken, enflasyonun da yıl sonunda %28 olacağını tahmin ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin dış dengelerinin iyileşmeye devam edeceği ve cari açığın GSYH'nin %2'si seviyelerinde kalacağı öngörülüyor.

Gelecek planları ve stratejik odak noktaları

HSBC, kısa süre önce yayınlanan orta vadeli programda Ar-Ge'ye yatırım, ithalata bağımlılığın azaltılması, işgücü piyasası ve eğitim reformları gibi alanlara odaklanılacağını belirtti. Ayrıca, kamu sektörü yatırımlarının rasyonelleştirilmesi, vergilendirmede adalet ve kayıt dışılığın azaltılması gibi stratejik hedeflerin ön planda olacağı ifade edildi.