Güncel

Türkiye’de İki Mevsim Bir Arada! Hafta Sonu Yaz, Pazartesi Sonbahar

Türkiye genelinde sıcaklıklar artarken, pazartesi günü Marmara'da yağışlı havanın geri dönmesi bekleniyor

Abone Ol

Geçen hafta Türkiye genelinde etkili olan sağanak yağışların ardından sıcak hava hakim oldu. Prof. Dr. Orhan Şen, önümüzdeki beş gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını ifade etti. Şen, pazartesi günü itibarıyla yağışlı havanın yeniden etkili olacağını da belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, Türkiye’nin kuzeydoğu bölgelerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Doğu Karadeniz kıyıları, Sinop, Samsun ve Ordu’nun iç kesimlerinde yerel sağanak yağışlar görülebileceği, diğer bölgelerde ise havanın açık ve az bulutlu olacağı tahmin ediliyor.

Sabah ve gece saatlerinde Marmara’nın kuzeyi ve doğusunda, Batı Karadeniz ile İç Anadolu’nun kuzeybatısında sis ve pus bekleniyor.

Sıcaklıkların iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece artması, diğer yerlerde ise önemli bir değişiklik olmaması öngörülüyor. Rüzgarın ise batı bölgelerinde kuzey ve kuzeybatıdan, doğu bölgelerinde ise batı ve güneybatıdan hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Prof. Dr. Orhan Şen, hava durumu hakkında yaptığı değerlendirmede, hafta sonuna kadar yaz havasının hakim olacağını, önümüzdeki beş günün yağışsız geçeceğini ve sıcaklıkların mevsim normallerinin 2-4 derece üzerine çıkacağını ifade etti. Özellikle iç bölgelerde sabah ve gece saatlerinde oluşacak sisin ulaşımı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Hafta sonu İstanbul’da 30, Adana’da 38 ve Antalya’da 35 derece sıcaklıklar bekleniyor. Ayrıca deniz suyu sıcaklıkları Antalya’da 29, Bodrum’da 24, Marmaris’te 25, Çeşme’de 25, Sinop’ta 25, Dikili’de 25 ve Şile’de 24 derece olacak.

Yağışların pazartesi günü Marmara bölgesine geri dönmesi bekleniyor. Prof. Dr. Şen, bu durumun özellikle kuzeybatı bölgelerinde dikkat edilmesi gereken hava olaylarına yol açabileceğini belirterek, Türkiye’nin önümüzdeki hafta yazdan sonbahara geçiş yapacağını ve bu değişimin önemli hava olaylarına neden olabileceğini söyledi.

Bazı iller için beklenen hava durumu ve günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve az bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus, 26°C

İstanbul: Parçalı ve az bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus, 27°C

İzmir: Parçalı ve az bulutlu, 29°C

Adana: Parçalı ve az bulutlu, 34°C

Antalya: Parçalı ve az bulutlu, 32°C

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde iç kesimlerde yerel sağanak yağışlı, 25°C

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde yerel sağanak yağışlı, 24°C

Erzurum: Parçalı bulutlu, 21°C

Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu, 30°C