Teknolojinin hızla ilerlemesine rağmen, altın uzun yıllardır güvenli bir yatırım aracı olarak görülüyor. Türkiye'deki yüksek enflasyon ortamında vatandaşlar, tasarruflarını daha güvenli varlıklar olan döviz ve altına yönlendirme eğiliminde. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yeni düzenlemeler getireceği ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl haziran ayında göreve geldikten sonra Türk lirasını desteklemek amacıyla çeşitli ekonomik stratejiler geliştirdi. Bu stratejiler arasında, şirketlerin altın ithalatına yönelik vergi kısıtlamaları ve darphanenin çeyrek gram ve yarım gram altın üretimini yasaklama kararı da bulunuyor. Bakan Şimşek, bu adımların, vatandaşların küçük miktardaki tasarruflarını Türk lirası yerine alternatif varlıklara yatırmalarını sınırlamak amacı taşıdığını belirtti.

Bakan Şimşek, açıklamalarında altın üzerindeki kotaların ve kısıtlamaların nedenlerine dair bilgi verdi: “Altına kota uyguladık. Doğal olarak sektörle ilgilenenler memnun değil. Ancak ülkemizde döviz kaynağı kıt olan bir metalin sırf kullanılmadan kalması için ithal edilmesinin doğru olmadığını unutmamak gerekiyor. Vatandaşlarımızın tercihlerine saygı duyuyoruz ama odak noktamız yatırım, üretim, istihdam ve öncelikle ihracat yoluyla kaynakları ülkeye fayda sağlayacak şekilde yönlendirmek.”

CHP'den Açıklama: Özgür Özel’in Katılımı Sağlık Durumuna Bağlı! 'Ayağında Kırık Var' CHP'den Açıklama: Özgür Özel’in Katılımı Sağlık Durumuna Bağlı! 'Ayağında Kırık Var'

Bu düzenlemeler, kuyumculardan alınan popüler altın türlerine yönelik ani kısıtlamaları da içeriyor. Ayrıca, altın sektöründeki bazı uzmanlar, 22 ayar gram altının üretiminin yasaklanabileceğine dair tartışmalar olduğunu belirtiyor. Bu potansiyel yasak, kuyumculuk sektöründe önemli değişikliklere yol açabilir ve piyasaları ciddi şekilde etkileyebilir.

Gram altın fiyatları şu anda 310 ila 461 lira arasında değişiyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, eylül ayında altın fiyatlarında büyük bir artış beklediğini belirtti. Ancak, bu artışlardan önce vatandaşların altın alımlarını kısıtlayacak yeni tedbirlerin getirileceğini öngördü. Memiş, bu yeni düzenlemelerin piyasalarda önemli değişikliklere neden olabileceğini ifade etti.