Güncel

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: İkinci Barış Zirvesi İçin Türkiye ile Görüşüyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için ikinci barış zirvesinin Türkiye, İsviçre, Katar ve Suudi Arabistan ile müzakere edildiğini, ancak zirvenin ilk bildiriyi imzalamayan bir ülkede yapılamayacağını belirtti

Abone Ol

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile devam eden savaşın sonlandırılması amacıyla düzenlenecek ikinci barış zirvesi için Türkiye, İsviçre, Katar ve Suudi Arabistan ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Reuters'in aktardığına göre, Zelenskiy Hint gazetecilere verdiği demeçte, zirvenin Hindistan’da yapılmasını destekleyebileceklerini, ancak Ukrayna’nın zirveyi, ilk zirvenin bildirisini imzalamayan bir ülkede gerçekleştiremeyeceğini vurguladı.

23 Ağustos’ta Ukrayna’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Zelenskiy’ye barışı sağlama konusunda kişisel olarak devreye girmeye hazır olduğunu ifade etmişti. Modi'nin geçtiğimiz ay Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sarılması, Zelenskiy tarafından eleştirilmiş ve Ukrayna lideri, bu durumu izlemekten "derin bir hayal kırıklığı" duyduğunu belirtmişti.

73 yaşındaki Modi, Putin’e sorunların savaş meydanlarında çözülemeyeceğini söylediğini aktarırken, Kiev’deki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Her iki taraf da bir araya gelip bu krizden çıkış yollarını bulmak zorunda kalacak" demişti. Hindistan lideri, "İlk günden beri barışı savunuyoruz" diyerek, ülkesinin Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız olmadığını öne sürdü.

Haziran ayında İsviçre'de düzenlenen ilk barış zirvesine Rusya davet edilmemişti ve 90 kadar ülkenin temsil edildiği zirvede, yalnızca 84 ülke Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve işgal edilmeme hakkını teyit eden Bürgenstock Bildirgesi’ni imzalamıştı. Suudi Arabistan, Hindistan ve Güney Afrika ise çekimser kalmıştı. Çin ise hazırlık sürecine dahil olmasına rağmen zirvenin tamamına katılmamıştı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın temsil ettiği zirvede, Türkiye bildiriyi imzalayan ülkeler arasında yer almıştı.