Kılıçdaroğlu: Akşener dava açacakmış, açsın ne olacak? Kılıçdaroğlu: Akşener dava açacakmış, açsın ne olacak?

Uluslararası bankaların Türkiye değerlendirmesi

Goldman Sachs ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe, TCMB'nin enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmadığını vurguluyor. Banka, 2024, 2025 ve 2026 yıllarına yönelik enflasyon tahminlerinin aynı kaldığını belirtirken, ekonomik aktivitedeki yavaşlamayla birlikte fiyat baskılarının yılın geri kalanında önemli ölçüde hafifleyeceğini öngörüyor. Goldman Sachs, hanehalkının enflasyon beklentilerindeki düzelmeyle birlikte fiyatlarda düşüş trendine girileceğini düşünüyor.

Citi'nin faiz ve enflasyon beklentileri

Citi analistleri Gültekin Işıklar ve İlker Domaç ise Merkez Bankası'nın faiz politikası üzerinde duruyor. Analistlere göre, TCMB yılın kalan döneminde faiz oranlarında bir değişiklik yapmayı planlamıyor ve yıl sonu politika faizi beklentilerini %45 olarak belirliyor. Enflasyonun ise 2024 yılı sonunda %36 seviyesine düşeceği tahmin ediliyor. Ancak, raporda risklerin yukarı yönlü olduğu ve enflasyonun beklenenden daha yavaş düşebileceği ihtimaline dikkat çekiliyor.

Merkez Bankası'nın duruşu ve geleceğe dair öngörüler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapılmadığını doğruladı ve sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti. Karahan, 2024 yılı sonunda enflasyonun %38'e, 2025'te %14'e, 2026'da ise %9 seviyesine gerileyeceğini öngörüyor. Bu hedeflere ulaşmak için TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağını ifade ediyor.