Son dönemde gençlere yönelik birçok vaatte bulunan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteli gençlere telefon ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti sağlama taahhüdünde bulunmuştu. Bu hamle, telefon ve bilgisayar fiyatlarının vergiler nedeniyle yüksek olmasıyla dikkat çeken gençleri oldukça heyecanlandırmıştı. Ancak, Mayıs seçimlerinden bu yana bu taahhüdün hayata geçirilmediği gözlendi.

AÖF Öğrencileri İçin Önemli Değişiklik!

Son gelen bilgilere göre, AÖF öğrencileri bu kampanya kapsamı dışında bırakılacak. Normalde üniversite öğrencisi sıfatıyla tanınan AÖF'lüler, bu uygulamadan yararlanamayacak. Bu durum, AÖF öğrencileri arasında tartışmalara yol açacak gibi gözüküyor.

Başvuru Tarihi Yaklaşıyor!

Öğrencilerin merakla beklediği başvuru tarihi konusunda ise Eylül ayında bir müjde bekleniyor. Ekim ayı sonuna doğru vergisiz telefon ve bilgisayar başvurularının başlaması öngörülüyor.

Telefonlarda Vergi Oranları ve Fiyatlar

ÖTV'siz olarak alınabilecek telefonlarda vergi hesaplaması için bir örnek olarak iPhone 14 serisi ele alındığında;

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi
  • iPhone 14 128 GB modeli için:
    • ÖTV (%50): 8.757 TL
    • KDV (%18): 4.727 TL
    • TRT Payı (%10): 1.578 TL
    • Kültür Bakanlığı Payı (%1): 158 TL
    • Toplam fiyat: 15.220 TL

Benzer hesaplamalar diğer modeller için de yapıldığında, iPhone 14 Pro Max 1 TB modelinin vergisiz fiyatının 16.159 TL olacağı, bu fiyata eklenen vergilerle toplam maliyetinin 27.792 TL'ye ulaşacağı görülüyor.