Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

Uluslararası finans kuruluşu HSBC, Türk Lirası'nın değer kaybına yönelik beklentisini yukarı yönlü revize ederek dolar/TL kuru için yeni tahminler açıkladı. Bloomberg HT tarafından aktarılan haberlere göre, HSBC bankası, 2023 için dolar/TL beklentisini 27'den 29 seviyesine çıkarırken, 2024 için dolar/TL beklentisini de 32 olarak belirledi.

HSBC analizinde, dış ticaret açığındaki keskin genişlemenin ekonomik dengelenme konusundaki şüpheleri artırdığına ve enflasyondaki yukarı yönlü ivmelenmenin dikkat çektiğine vurgu yapıldı.

Banka, dış ticaret durumunun turizm sezonunda bile cari işlemler dengesinde beklenen iyileşmenin sınırlı olabileceğini işaret ederek, Türk Lirası için risk oluşturabileceğini ifade etti. Analizde, güçlü turizm gelirlerinin Kasım ayından itibaren azalma eğiliminde olmasının döviz açısından endişe verici olduğu belirtildi.

Enflasyon verilerine de değinen HSBC, Temmuz ayında enflasyondaki yukarı yönlü sürprizin yıllık enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde tamamlanabileceği anlamına geldiğini dile getirdi. Bu durumun döviz piyasasını etkileyeceğini ve reel faizler üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti. Ayrıca, dünyanın birçok yerinde dezenflasyon yaşanırken Türkiye'de yüksek enflasyonun reel efektif döviz kuru üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını ekledi.

HSBC, dolar/TL kurunun istikrarlı olduğu zamanlarda bu durumun sürdürülebilir olmadığına inanıyor ve gelecekte dolar/TL kurunun 32 seviyesine kadar yükselebileceği tahmininde bulundu.