Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Tüketici Fiyatları Enflasyonu (TÜFE) ile elektrik fiyatları arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik paylaştı.

Prof. Dr. Kara, önemli bir elektrik fiyatı artışının yaklaştığını belirtirken, bu artışın Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşeceğini işaret etti.

Paylaşılan grafiğe göre, elektrik fiyatları 2023'ün ilk dört ayında sabit kalırken, TÜFE'de artış göze çarpıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini bugün açıkladı. Buna göre, aylık enflasyon %3,18 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyon %69,80 olarak tespit edildi.

Yurt dışı çıkış harcına zam geldi (Yurt dışı çıkış harcı ne kadar oldu?) Yurt dışı çıkış harcına zam geldi (Yurt dışı çıkış harcı ne kadar oldu?)

Ancak, ENAG'ın verileri TÜİK'in rakamlarının oldukça üstünde. ENAG'a göre, Nisan'da yıllık enflasyon %124,35 ve aylık enflasyon %5,02 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 için yıl sonu enflasyon tahminini %36'ya güncelledi ve tahmin aralığının üst sınırını %42 olarak belirledi.

EPDK'nın elektrik tarifesi, yılda dört kez maliyet değişimlerine göre belirleniyor ve her dönem başında açıklanıyor.

Elektrik birim fiyatları belirlenirken enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırım ve enflasyon gibi faktörler etkilidir.

Elektrik tarife dönemleri 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim'dir ve her dönemin birim elektrik fiyatları bir önceki ayın sonunda belirlenip kamuoyuna duyurulur.