Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Sivas'ta yaşanan ve kısa süreli paniğe neden olan deprem sonrası, "ölü fay" olarak adlandırılan fay hatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İçelli, bu fayların yıkıcı depremler oluşturabileceğine dikkat çekti.

İçelli, daha önce Kahramanmaraş ve Tokat depremlerini öngördüğünü belirterek, Türkiye genelinde "ölü fay" ya da "gömülü fay" olarak bilinen birçok fay bulunduğunu söyledi. Sadece aktif fay hatlarına odaklanmanın yanıltıcı olabileceğini vurgulayan İçelli, "Orta ve mikro ölçekteki birçok deprem, tespit edilmemiş fay hatlarında meydana geliyor.

12 İlde Memur Alımı Başladı! 39.600 TL Maaş... 12 İlde Memur Alımı Başladı! 39.600 TL Maaş...

Ülkemizin her bölgesinde deprem riski var. Kırsal alanlardaki 5.5 büyüklüğündeki depremler bile yıkıcı olabiliyor. Bingöl ve çevresinde de 6 ile 6.5 büyüklüğünde bir deprem büyük yıkımlara yol açabilir. Aslında 'ölü fay' diye bir şey yok, tüm faylar canlıdır; sadece ne zaman harekete geçeceklerini bilmiyoruz" dedi.

Deprem önlemlerine dikkat çeken İçelli, Türkiye genelinde 7 büyüklüğünde depremlere dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Kayseri'deki sakınım bantları uygulamalarına da değinen İçelli, fay hatlarına yakın veya uzak olmanın binaya vereceği hasarın belirleyici olmadığını vurguladı. Örneğin, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde 200-250 kilometre uzaklıktaki yerleşim yerlerinin bile zarar gördüğünü hatırlattı ve binaların bu risklere uygun şekilde tasarlanması gerektiğini ifade etti.