Güncel

Uzman İsimden Yıl Sonu Tahminleri: Dolar, Borsa ve Altında Ne Bekleniyor?

Ekonomist Serkan Gönençler, altın, dolar ve borsa üzerine yaptığı değerlendirmelerde, faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin piyasalardaki etkilerine dikkat çekerek yıl sonu tahminlerini paylaştı

Abone Ol

Ekonomist Serkan Gönençler, dolar, altın ve borsa ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Altın fiyatlarının, faiz indirimleri ve jeopolitik riskler nedeniyle zirveye ulaşabileceğini belirten Gönençler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine ne zaman başlayacağı konusunda da öngörülerde bulundu.

Dolar/TL Kuru Yıl Sonu Beklentisi: Gönençler, TCMB'nin enflasyonla mücadelede Türk lirasının reel değerlenmesini önemli gördüğünü, bu nedenle kurda sert yükselişler olsa bile, TCMB'nin enflasyon hedeflerine göre hareket edip TL'nin değer kaybını sınırlamaya çalışacağını ifade etti. Yıl sonu dolar/TL kurunu 38,00 olarak öngördüklerini, ancak bazı şartlarda kurun 37,00 civarında kalabileceğini belirtti.

Borsa İstanbul Yıl Sonu Beklentisi: Gönençler, 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren hisse senetleri konusunda daha temkinli olduklarını dile getirdi. Faiz oranlarının borsa getirileriyle rekabet ettiğini ve küresel ekonomik yavaşlamanın da etkisiyle hisse senetlerinin getirisinin azaldığını söyledi. Faiz indirim beklentileri gerçekleşene kadar Borsa İstanbul'dan büyük bir getiri beklemediklerini ekledi. Yıl sonu hedefinin %13,086 seviyesinde olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Faiz İndirimi: TCMB'nin faiz indirim sürecine başlaması için enflasyonun daha istikrarlı hale gelmesi gerektiğini belirten Gönençler, Kasım ayından önce bir faiz indirimi olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi: Gönençler, yıl sonu enflasyon tahminlerinin %45 civarında olduğunu ifade ederken, enflasyonun %42 seviyesine çekilebilmesi için döviz kurunun daha kontrollü bir şekilde artması gerektiğini belirtti.

Faiz İndiriminin Kredi Taleplerine Etkisi: Faiz indirim sürecinin kademeli olacağını ve kredi talebinde hızlı bir artış beklemediklerini ifade eden Gönençler, firmaların işletme sermayesi ihtiyacının ise kredi talebini canlı tutacağını söyledi.

Türkiye’nin Gelecek 5 Yılı: Türkiye'nin enflasyonu tek haneli rakamlara çekmesinin öncelikli hedef olması gerektiğini belirten Gönençler, enflasyon beklentilerinin kırılmasının ve fiyatlama davranışlarının düzeltilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, üretimde ithalata bağımlılığı azaltmak için sektörel teşviklerin devam edeceğini söyledi.

FED Faiz İndirimi: Gönençler, FED’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlayabileceğini belirtti. Ancak kötü ekonomik verilerin, piyasalarda kısa vadede sert düşüşlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Altın Fiyatları Tahmini: Altının yıl sonunda jeopolitik riskler ve merkez bankalarının faiz indirimleri nedeniyle yükseliş eğiliminde olacağını, ancak faiz indirimlerinin daha önce fiyatlara yansımış olabileceği ihtimaline dikkat çekti.