İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Bölgesi'nde deprem olasılığının arttığına dair korkutan bir uyarıda bulundu. Prof. Dr. Tüysüz'e göre, Marmara Bölgesi'nde ortalama 250 yılda bir deprem meydana gelmekte ve son büyük deprem 1766 yılında gerçekleşmişti. Bu nedenle, ortalama deprem tekrarlama aralığı dolmuş ve deprem olma olasılığı artmıştır.

Prof. Dr. Tüysüz, deprem oluşum yılları hakkında yapılan araştırmaların zorluklarına da değindi. Paleosismoloji adı verilen eski deprem biliminin faylar üzerinde yapılan araştırmalar olduğunu belirten Tüysüz, bu yöntemle deprem tekrarlama aralıklarının belirlenmeye çalışıldığını ifade etti. Ancak bu tür araştırmalarda yanılma paylarının olduğunu belirterek, kesin bir sonuçtan ziyade olasılıklardan bahsetmenin daha doğru olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

Uzmanlar, diri (aktif) fayların en az bir deprem üretmiş faylar olduğunu, ancak daha uzun aralıklarla deprem üreten fayların da mevcut olduğunu belirtiyor. Fayların iki tarafındaki kayaların birbirlerine sürtünerek bir arada kaldığı ve zamanla biriken gerilmenin aşıldığında fay bloklarının ani olarak hareket ederek deprem oluşturduğu açıklandı.