Yatırım piyasasının küresel anlamdaki olaylardan etkilendiğini belirten Ekonomist Erdal Özel dikkat çeken yorumlar yaptı. Özel, İsrail- Filistin arasında meydana gelen krizin, İsrail – İran çatışması ve 2 yıldır sürmekte olan Rusya – Ukrayna savaşının altında tarihi rekorlar kırdığı gibi gümüş üzerinde de fiyatlamalara yol açtığını vurguladı. Özel, gümüşün metal emtia altında yatırım aracı olarak değerlendirildiğini söyleyerek, meydana gelen sıcak çatışmalara yönelik tepki gösterebileceğinin altını çizdi.

'GÜMÜŞE TALEP ÇOK ARTTI'

Vatn Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Özel, gümüşte son zamanlarda yüksleiş yaşanmasının önemli nedenlerinden bir tanesinin de altın gibi güvenli liman olarak bilindiğini belirtti. Özel, “Yatırımcıların artık altın gibi fiziki olarak da alıp saklayabileceği, hacim olarak az yer kaplayan ama en azından kendilerini güvende hissedebileceği bir yatırım aracı olması açısından son yıllarda gümüşe olan talep çok arttı. Altındaki anormal yükselişlere göre fiyat farkı çok büyük.” ifadelerine yer verdi.

Yeni Vergi Düzenlemesi Meclis'e Sunuldu: İşte Madde Madde Değişiklikler Yeni Vergi Düzenlemesi Meclis'e Sunuldu: İşte Madde Madde Değişiklikler

'JEOPOLİTİK RİSKLER DE HAD SAFHAYA ULAŞMIŞTIR'

Özel, gümüşün aynı zamanda endüstriyel taleplere bağlı olarak da artış gösterdiğine dikkat çekerek, Çin piyasalarının metal emtia üzerindeki çok büyük etkisini vurgulayarak, “Dünya üzerinden Çin, metal emtiayı en çok etkileyen ülkelerden bir tanesi. Ama şu an içinde bulunduğumuz özellikle İsrail - Gazze gerilimi ve tabi bu süre içinde İsrail - İran savaşı ve bu hafta İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin vefatı gibi jeopolitik riskler de had safhaya ulaşmıştır. Zaten birkaç yıldır devam eden Rusya Ukrayna savaşının etkileri vardı. Şu an içinde bulunduğumuz dönemi de göz önünde bulundurursak gümüş piyasasında hareketlenme olması çok normal karşılanabilir.” değerlendirmesini yaptı.

ENFLASYONA KARŞI PARASINI KORUMAYA ÇALIŞIYOR 
Özel, son dönemlerde gümüşe olan ilginin artmasının FED faiz kararlarının da etkisi olduğunu belirten, yatırımcının enflasyona karşı parasını korumak için yeni yollar aradığını da söyledi. Özel, “Yatırımcının ilgisinin gümüşe kayması, endüstriyel talebin yanında aslolan güvenli liman olması ve FED’in faizle alakalı tavırları, sıkı para politikası uygulaması, finansal yatırımcıyı da yeni yatırım kanal arayışlarına itiyor. Enflasyona karşı parasını koruyabileceği yatırım araçlarını da teşvik ediyor. Burada gümüşte altının alternatifi olarak yatırımcının ilk durağı oluyor." dedi.


'YENİ REKORLAR GÖRMEMİZ MÜMKÜN'
Özel, 2020 yılında gümüşün ons fiyatının 2,5 dolar seviyelerinde hareket ettiğinin altını çizerek aradan geçen 4 yılda 30 dolara ulaştığını belirtti. Özel yaşanana bu artış enflasyonla açıklanamayacak derecede bir uçurum söz konusu olduğuna dikkat çekerek, gümüşün önünün çok açık olduğuna değindi.

Özel, gümüşün artacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin yıl sonu tahminini paylaştı: “Bugün ons fiyatı 30 dolar seviyelerinde seyreden gümüşü 45 dolarları göreceğini tahmin ediyoruz. Özellikle pandemi sonrasındaki tedarik zincirinde meydana gelen kopuklukların yavaş yavaş düzelmesiyle ve Burada piyasaların açılmasıyla birlikte üretim yönünde de talep artış gösterdi. Ancak burada dikkat çekilmek istene nokta ise jeopolitik risklerin devam etmesi tüm metal emtialar için geçerlidir. Ne zaman dünya üzerinde küresel çapta bir kriz meydana gelse bu tür etkileri görmemiz çok normaldir. Bu yüzden gümüş üzerindeki artışın da bu süreçte devam edeceğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an içinde bulunduğumuz küresel krizler göz önünde bulunduğunda gümüşte yeni rekorları görmemiz mümkün.”

KAZANÇ DURUMUNU GÖRDÜKÇE FERAGAT EDECEKLER

Özel, altın yatırımcısının bu süreçte gümüşe çok fazla ilgi göstermeyeceğini belirterek, kazanç durumuna bağlı altın yatırımlarının bir kısmının buraya aktarabileceğini belirtti. Özel “Altın yatırımcısının çok ketum olduğunu biliyoruz, diğer yatırım araçlarına karşı biraz mesafeliler. Altın yatırımcısının tamamen gümüşe yöneleceğini çok düşünmüyorum ancak buradaki kazanç durumunu gördükçe altın yatırımlarının bir kısmından feragat edip buraya yönelebilir” şeklinde konuştu.

Özel bunun yanı sıra gümüş yatırımcısının altınla mesafeli olan ancak metal emtia yatırımında bulunmak isteyen bir kesim olduğunu vurgulayarak, Gümüş yatırımcısı da aynı altın gibi kendine özgü bir yatırımcı türü olacağını da belirtti.