Ormanlık bölgeler ile tarım arazilerinde insan ve araç trafiğinin çoğalmasıyla bilinçli ya da kusurlu davranışlardan dolayı orman yangınlarının yaşanabileceği ve yüksek tehlike içeren hava durumu verileri ışığında orman yangınlarıyla mücadelede ek önlemlerin getirilmesi kararlaştıırldı.

Zira işler yapanlar muaf tutuldu
İl genelinde bu anlamda ormanlık alanlara girişler 10 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında yasaklandı.

Orman üretiminde görevli olanlar, tarım, hayvancılık, arıcılık gibi zirai işler yapanlar yasaktan muaf tutuldu.

Orman ya da tabiat parklarında piknik yapmak, spor, yürüyüş yapmak gibi ylemlerin izin verildiği kısıtlama kararında bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yakmak, tüp kullanmak, kamp yapmak, nargile ve her türlü ateş yakmak yasaklandı.

Yanıcı maddelerin kullanılması kısıtlandı

Bunların yanı sıra her türlü anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden toplanan dalların ve bitki örtüsünün yakılmasına da yasak konuldu.

Yasak kapsamında ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına kısıtlandı.

Yasağa uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlemler gerçekleştirilecek.

Burdur'da 15 Haziran'dan- 15 Ekim'e kadar girişler yasaklandı

Burdur'da yangın tehlikesinden dolayı 15 Haziran-31 Ekim sürecinde tabiat parkı, piknik ve mesire yerleri haricindeki ormanlık alanlara girişler yasaklandı.

Valilikten yapılan duyuruda, yaz mevsiminin gelmesi ve sıcaklığın yükselmesinden dolayı orman yangını tehlikesinin çoğaldığı da vurgulandı.

Söz konusu duyuruda, şu bilgiler aktarıldı:

"Orman Yangınlarını Önleyici Tedbirlere İlişkin Karar'a istinaden, Burdur ili sınırları dahilinde bulunan orman parkları ve tabiat parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar haricindeki ormanlık alanlara görevliler, izinli arıcılar ve izinli çobanlar haricinde 15 Haziran-15 Ekim 2024'te girilmesi yasaktır. Söz konusu kararda belirlenen günübirlik piknik yapılabilecek orman, tabiat parkları ve mesire alanlarında gerekli önlem alınarak ateş yakılmaksızın piknik yapılabilecektir."


Samsun'da yaklaşık 4 aylık yasak geldi

Samsun Valiliği mevsim normallerinden fazla olan sıcaklıklardan dolayı muhtemel orman yangınlarına önlem olarak yaklaşık 4 ay süreyle ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını duyurdu.

Samsun Valiliği'nde ildeki tüm birimlere iletilen talimatlar, "Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgemizde sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak oluşabilecek olağanüstü hava durumları nedeniyle ilimizde orman yangınlarının ortaya çıkabileceği değerlendirilerek, ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez değere haiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla aşağıdaki kararlar alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...

Verilen kararlar kapsamında Samsun ili sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler 10 Haziran 2024 ve 31 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklandı. Ormanların civarında ve içinde bulunan yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak, orman içinde ATV, UTV, motosiklet kullanmak yasaklandı.

Her türlü bitkinin yakılması yasaklandı

Orman Yasası'nın 31 ve 32'nci maddeleri uyarınca olan köyler ve mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler ve mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden oluşan dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı. Belediyeler ve ilgili kurumlara orman yangınlarına karşı almaları gereken önelmleri listeledi.

Mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde

Samsun Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından paylaşılan duyuruda, "Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri bölgenin iç kesimlerinde mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde, kıyı kesimlerde ise 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor" ifadelerine yer verildi.

Vatandaşlara tedbirli olmaları yönünde çağrı yaparak, "Yüksek seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında açık alanda bulunmamaları hususunda dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Karadeniz'de hava durumu

Bölgeye bağlı il merkezlerinde önümüzdeki süreçte öngörülen en yüksek sıcaklık seviyeleri ise şu şekilde: Samsun: 28-30, Sinop: 27-30, Ordu: 27-28, Kastamonu: 32-36, Çorum: 33-36, Amasya: 36-40, Tokat: 34-36.