Piyasa ve Reel Sektörde Enflasyon Beklentisi Azaldı

TCMB'nin "Sektörel Enflasyon Beklentileri" anketine göre, 2024 yılı Eylül ayında piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 1,2 puan azalarak yüzde 27,5 seviyesine düştü. Benzer şekilde, reel sektör için de yıllık enflasyon beklentisi 2,7 puanlık düşüşle yüzde 51,1 olarak gerçekleşti.

Hanehalkının enflasyon beklentisi de geriledi

Bakan Tekin: Eğitimde Bilgi Yüklemek Değil, Kullanma Becerisi Önemli Bakan Tekin: Eğitimde Bilgi Yüklemek Değil, Kullanma Becerisi Önemli

Hanehalkı enflasyon beklentileri de önemli bir düşüş gösterdi. Anket sonuçlarına göre, hanehalkının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 1,5 puan azalarak yüzde 71,6 seviyesine indi. Ayrıca, gelecek 12 ayda enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı, bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak yüzde 29 seviyesine geriledi. Anket sonuçları, tüketicilerin de enflasyonun kontrol altına alınacağına dair umutlarını koruduğunu gösterdi.

Enflasyon beklentilerinin derlenmesi

Sektörel Enflasyon Beklentileri, TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçları doğrultusunda derlendi. Anketler, finansal ve reel sektör uzmanları, imalat sanayi firmaları ve hanehalkının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerini kapsıyor.