Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı defterdarlıklar ile Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) taşra teşkilatı vergi dairesi başkanlıklarını tek bir çatı altına aldı. Konu hakkında "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi", Resmi Gazete'de yer aldı.

Çalışmayla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf çalışmaları çerçevesinde defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının bir araya getireleceğine yönelik paylaştığı düzenleme uygulamaya geçti.

Geli İdaresi Başkanlığı Bünyesine Alındı
Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında verilen hizmetler, GİB'in çatısı altında kurulan defterdarlıklar adı altında faaliyetini sürdürecek. Defterdarlıkların görev ve işlevlerinde görülen azalış ve taşrada verilen hizmetlerin büyük payı olarak vergi hizmetlerini kapsaması olduğuna dikkat çekilerek yeni defterdarlık GİB'in bünyesinde olarak oluşturuldu.

Vergi Dairesi Olmayan 52 Kentte Defterdarlık Kuruldu

Öğretmenlerin Yaz Tatili Her Zamankinden Kısa Sürecek! Öğretmenlerin Yaz Tatili Her Zamankinden Kısa Sürecek!

Söz konsuu kararnameyle 29 kentte yer alan vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa çevirilirken faaliyetiini sürdürdükleri kentin ismi verildi. Vergi dairesi başkanları, defterdar unvanını aldı. Vergi dairesi başkanlığı olmayan 52 kentte defterdarlık kuruldu. Bu sayede GİB ülke genelinde tek tip teşkilat adı altına toplandı.

Çalışmayla Bakanlık taşra teşkilatında yer alan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin işlemleri olduğu gibi devam ederek doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına tabi defterdara bağlandı.

Vergi Dairesi ve Defterdarlık Arasında Fark Olmayacakl

Defterdar, taşrada Bakanlığın en büyük memuru ve il ile bağlı ilçeler teşkilatının amiri unvanına sahip oldu. Defterdarlık Personel Müdürlüğü de sonlandırıldı. Bu müdürlüğün yetkileri, GİB taşra teşkilatının ilgili müdürlüğü tarafından sağlanacak.

Yeni defterdarlıklar, vergi dairesi başkanlıklarının görev ve yetkilerini aldı. İstanbul'da yer alan ve vergi dairesi teşkilatlarına sahip Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı sonalndırıldı. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefleri, GİB tarafından açıklanan vergi dairesine aktarılacak veya yeni vergi dairesi adı altına toplanacak.

1 Eylül'de Yürürlüğe Geçecek

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tasarruf Tedbirleri konulu 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde bulunan hususlara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığına izleme ve raporlama hizmetleri de sunuldu.

Bunlar dışında kamu harcamalarının yeniden değerlendirilmesine yönelik esasların tespit edilmesi, harcamalarda faaliyet ve verimlilik takibi ile tasarruf elde edilmesine ilişkin öneriler üzerinde durulması, uygulamanın yakında mercek altına alınması konusunda da Bakanlığa görev verildi. Çalışma sonucu bazı kadro ve pozisyonlar iptal edilirken bazı yeni kadrolar da oluşturuldu. Karar, 1 Eylül tarihinde yürürlüğe geçecek.