Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatını kaybetmesinin ardından, örgütün liderliğine kimin geçeceği merak ediliyor. Sinvar’ın yerini almak için isimler arasında kardeşi Muhammed Sinvar, Halid Meşal ve Halil El Hayya öne çıkıyor.

Son bir yıldır Gazze'ye bombalı saldırılar düzenleyen İsrail, 42 binden fazla sivilin ölümüne yol açarken, Lübnan'a da saldırılar gerçekleştirdi. Gazze'deki saldırılarda, daha önce İran'da suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Heniyye’nin halefliği için seçilen Yahya Sinvar da hayatını kaybetti.

Sinvar’ın ardından Hamas’a liderlik edecek isimler de şekillenmeye başladı. İşte bu potansiyel liderlerin profilleri:

Halid Meşal:

Meşal, uzun yıllar boyunca Filistin toprakları dışında yaşamıştır. Ramallah yakınlarında doğan Meşal, çocukken ailesiyle birlikte Kuveyt’e göç etti. 15 yaşında Müslüman Kardeşler'e katıldı ve bu grup, 1980'lerin sonundaki ilk Filistin ayaklanmasında Hamas’ın kurulmasında etkili oldu. 2004 yılında Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’in öldürülmesinin ardından, Meşal liderliği devraldı. Suriye'de sürgün hayatı yaşarken, 2012 yılında Devlet Başkanı Esad’ın baskıları nedeniyle oradan ayrıldı. Meşal, İsrail ile kalıcı barış anlaşmasını reddetmesine rağmen, Hamas’ın Batı Şeria ve Gazze'de geçici bir Filistin devleti kurulmasına yönelik ateşkes için müzakere edebileceğini belirtmiştir. Zamanla, Gazze'deki liderlikle olan gerilimler nedeniyle 2017 yılında görevden ayrıldı.

Sahte 'Vergi Borcu' E-postalarına Dikkat! GİB Uyardı Sahte 'Vergi Borcu' E-postalarına Dikkat! GİB Uyardı

Muhammed Sinvar:

Yahya Sinvar’ın kardeşi olan Muhammed, Hamas'ın askeri kanadında önemli bir komutan olarak öne çıkıyor. Kamuoyu önünde nadiren görünse de, İsrail’in hedeflerinden biri olarak dikkat çekiyor. Sinvar kardeşlerin, 7 Ekim saldırılarını birlikte planladığı iddia ediliyor.

Halil El Hayya:

Hamas'ın baş müzakerecisi olarak, Kahire ve Doha’da gerçekleşen ateşkes görüşmelerinde aktif bir rol üstlendi. Sinvar’ın yardımcısı olarak, El Hayya’nın liderliğe geçmesi durumunda Hamas’ın daha diplomatik bir yaklaşım benimsemesi bekleniyor. İlkbaharda, İsrail’in bir Filistin devleti kurulmasına izin vermesi halinde silah bırakma olasılığını gündeme getirmişti.

Bu isimler, Yahya Sinvar’ın ardından Hamas liderliği için öne çıkan adaylar arasında yer alıyor.