Piyasalar, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da şehit edilmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi sinyallerinin etkisi sürüyor.

Ortadoğu’da jeopolitik tansiyonun yükselmesiyle beraber altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın eylülde faiz indirimi sinyalleri vermesi sonrası iki haftanın rekoruna imza attı.


GRAMDA 3 BİN 750 TL BEKLENTİSİ 
Altın fiyatlarındaki yaşanan gelişmeleri yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Ons altın fiyatına asıl etki eden, 2 bin 417 dolardan 2 bin 447 dolara yükselten Powell’ın yaptığı açıklamalar oldu. Fed’in faiz indirimi daha önce de fiyatlanmıştı ancak artık kesin gözüyle bakılıyor. Bunun yanında Hamas liderinin öldürülmesiyle artan jeopolitik gerginlik de altını destekledi” dedi.

Altın piyasasında ons fiyatı, temmuz ayı ortalarında, Fed’in eylülde faiz indirimlerine adım atacağına ilişkin tahminlerin güçlenmesiyle rekor kırmış; 2 bin 464 dolara ulaşmıştı.

Altının onsu ve dolar/TL’deki yükselişten dolayı gram altın da 2 bin 600 lirayı geçmişti. Uzmanlar, Fed’den paylaşılan son verilerin yanında, Donald Trump’ın saldırının ardından seçimlerde galibiyetle ayrılacağına yönelik güçlenen tahminlerin de altın fiyatlarında tarihi seviyelerin gelmesine neden olduğunu belirtmişlerdi.

Bakan Fidan Açıkladı: Iraklı Vatandaşlara Vize Serbestisi Başlıyor Bakan Fidan Açıkladı: Iraklı Vatandaşlara Vize Serbestisi Başlıyor

ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ!

Yeni hafta da Ortadoğu’da yükselen tansiyon ve Fed’den faiz indirimine yönelik paylaşılan son değerlendirmeler altın fiyatlarında yeni bir ivme kazandırdı.

Sene sonunda gram altının 3 bin 500 TL’ye yüksleişe geçeceğini değerlendiren Yıldırımtürk, son gelişmelerin ardındna gram altının yıl sonunda 3 bin 750 TL’ye görebileceğinin sinyalini verdi.

Yıldırımtürk bunun yanı sıra, ABD’de kasımda gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerini tekrardan Trump’ın galibiyletle ayrılması durumunda, sertlik yanlısı politikaları nedeniyle altın fiyatlarının daha da yükseliş kaydedeceğinin sinyalini verdi.

‘BASKI ALTINDA KALMASINI ÖNGÖRÜYORUZ’ 
Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş ise, altın fiyatlarının uzun zamandır jeopolitik gelişmelerin fiyatladığını belirtti ve “Önümüzdeki dönemde, altın ve petrol fiyatlarında önemli artışlar öngörmüyoruz” açıklamalarına yer verdi.

Haniye’ye yapılan suikast girişiminden dolayı Ortadoğu’da tırmanan gerilime paralel olarak ivme kazanan petrol fiyatları dün ibresini yukartı çevirmişti. Geçtiğimiz gün 81.63 dolara kadar artış kaydeden Brent petrolün varil fiyatı, günü 80.84 dolar seviyesinde tutunmuştu. Brent petrolün varil fiyatı, dün sabah ise kapanışa göre yüzde 0.57 artarak 81.30 dolar olarak belirlendi. Demirtaş, “Üretim ve sanayiye dönük emtiaların -küresel yavaşlamanın gölgesi altında- baskı altında kalmasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Jeopolitik gerilimlerin her zaman devam ettiğini; fakat çok kalıcı bir tedirginlik yaratmadığından piyasanın yeniden iç dinamiklerine döndüğünün altını çizen Demirtaş, “Fed’den gelen sinyaller ise genel anlamda yine piyasada hareket yaratabiliyor. Güçlenen faiz indirim beklentileri bugün olduğu gibi bizim piyasalarımızı da olumlu yönde etkiliyor” ifadelerini kullandı.