Son yıllarda yatırımcıların ve uzamanların 'güvenli liman' olarak adlandırdığı altına talep çoğalıyor. Fiyatların rekora koşması, altın yatırımcının yüzünü güldürüyor. Kuyumcular ve Kapalıçarşı’daki seyir gölerden kaçmadı. Vatandaşlar hem yatırım hem de takı olarak altını tercih ederken, internetten düşük fiyata satışa koyulan ürünler için uyarı verildi. Üretici olduklarını öne süren bazı firmalar, sosyal medya ve e-Ticaret siteleri üzerinden satış gerçekleştiriyorlar. ‘Yerinden ucuza alın’ ‘üreticiden tüketiciye’ ‘kuyumcu değiliz kiramız yok’ gibi başlıklarla gerçekleşen bu satışların çoğunda yatırımcı hayal kırıklığı ile karşılaşıyor.

KARGI İLE EVE HİZMET

Markası bulunmayan, garantisi olmayan, merdiven altı üretimi yapılan ve sertifikas olmayan bu ürünler kargo ile evinize kadar ulaşıyor. Ancak birçok ürünün ayarında sorun veya sahte çıkıyor. Ayrıca değişim garantisi de bulunmuyor. Bu konudan dolayı tüketicilerin e-Ticaret siteleri veya sosyal medyadan aldıkları altınlara dikkat etmeleri konusunda uzmanlar uyardı. Kuyumcu olan Ramazan Özsoy, altın fiyatlarının artması nedeniyle yatırım için alımların arttığını söyleyerek “Ülkemizde genelde altın düşerken değil yükselirken alınıyor. Bugünlerde ciddi bir alım talebi var. Ancak belli bir kesim de sosyal medya veya internet ilanlarına kanarak alım tercihini o alanda değerlendiriyor. İnternet üzerinden yapılan altın alımlarına dikkat etmek gerek. Video ve fotoğraflarla insanları kandırabiliyorlar. Bir müşterimiz Mardin’den bir altın takı seti aldı, ardından bize teyit için getirdi. Alınan ürünün 14 ayar olduğu söylenmiş, ancak ürün 8 ayar çıktı. 65 bin lira para ödemiş, bugün bozdurmaya kalksa 25 bin etmez. Ciddi zarar etti. Bir diğer müşterimiz de toplu çeyrek alımı yapmış ve çeyreklerde biri sahte çıktı. Bunun gibi durumlarla yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Mansur Yavaş'tan Gülbin Tosun'un Zorunlu İzne Çıkarılmasıyla İlgili Açıklama Mansur Yavaş'tan Gülbin Tosun'un Zorunlu İzne Çıkarılmasıyla İlgili Açıklama

"ÜRÜNÜ KİMDEN ALDIĞINI BİLMİYORSUNUZ"

İnternet üzerinden altın alışverişlerinde değişim olmadığının altını çizen Ramazan Özsoy “Bizim toplumun bir kuyumcusu vardır tüm alışverişini oradan yapar ve güven sağlanmıştır. Ancak burada ürünü kimden aldığınızı bilmiyorsunuz. Ürün sahte ya da ayarı düşük çıktığında değişim kabul edilmiyor. Satıcı bu kez alıcıyı suçluyor. Mutlaka tanınmış ve bilindik firmalar ile çalışın, çünkü sahte veya ayarı düşük ürünü çıplak gözle anlamanız mümkün değil” diye konuştu.