Konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik tavan zam oranı, 2 Temmuz 2024'te sona erecek. 2022'de 1 yıllığına yürürlüğe giren uygulama, 2023'te bir yıl daha uzatılmıştı. Ancak, zam sınırının devam edip etmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Öğretmenlerin Yaz Tatili Her Zamankinden Kısa Sürecek! Öğretmenlerin Yaz Tatili Her Zamankinden Kısa Sürecek!

Son dönemlerde hem Merkez Bankası raporları hem de Mehmet Şimşek'in açıklamaları, bu düzenlemenin devam etmeyeceğine yönelik beklentiler oluşturdu. Şimşek, "Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız" ifadelerini kullandı.

Bu tarihten sonra kiralar, yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Uzmanlar, sınırın kalkmasının ardından, kiralara TÜFE rakamına göre yüzde 65 zam geleceğini ve davaların artacağını öngörüyor.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaptığı açıklamada, "Ev sahipleri genelde bu sınırın üzerinde hareket etti. TÜFE sistemi geldiğinde anlaşmazlıklar azalabilir. Ancak bu sisteme dönüş ile kirası düşük kalan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki fark azalacak. Bu durum mal sahiplerinin evlerini kiraya vermekten kaçınmasına ve bu yerleri satışa koymalarına neden olmuştu. Bu nedenle düzenleme kalktığında konuttaki arz kısmen de olsa arttırılabilir" şeklinde konuştu.

Özelmacıklı, ev sahiplerinin 1 Temmuz'a kadar evlerini boş tuttukları yönündeki iddiaları da yanıtladı. İstanbul'da metrekare fiyatlarının yükseldiğini belirten Özelmacıklı, "Bu sınır gelmezse TÜFE üzerinden kira zammı yapacaklar. Kiralık daire sayısı az. Tayin durumları, yatırımcının kiraya vermek için daire almaması, ek emlak vergileri derken özellikle Eylül'e doğru konutta tansiyon yükselir" dedi.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, kira sınırının kalkmasıyla TÜFE rakamlarına göre kiralara en az yüzde 65 zam geleceğine dikkat çekti. Büyükduman, kiracıların TÜFE düzeni gelmeden gelirinin yüzde kaçının kiraya gittiğini düşünmelerini ve orta bir yol bulmalarını tavsiye etti. Ayrıca, kira uyarlama davalarının artabileceği uyarısında bulundu.

Avukat Sinan Keskin ise yüzde 25 sınırının kaldırılmasını olumlu bulduğunu belirtirken, "Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışları yapılabilecek. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları durumunda; eksik ödenen bedelden dolayı haklarında icra takibi başlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılır" diye konuştu.

Özetle, kira sınırlamasının kalkmasıyla birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki dinamiklerde değişiklikler bekleniyor. Bu değişimle birlikte kiraların gelecekte nasıl şekilleneceği ve piyasada nasıl bir dönüşüm yaşanacağı yakından takip edilecek.