Küresel piyasalarda son zamanlarda güçlü dolardan kaynaklanan değer kaybı ve yenin para politikası üzerindeki etkiler sonrası, euro piyasa aktörleri tarafından daha güvenli bir liman olarak görülmeye başlandı. Jackson Hole öncesinde, euro/dolar paritesi bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Mehmet Şimşek'ten İstifa İddialarına Yanıt Mehmet Şimşek'ten İstifa İddialarına Yanıt

Euro/Dolar Paritesindeki Hareket

Çarşamba günü, euro/dolar paritesi %0,4 oranında değer kazanarak Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine, 1,1174’e yükseldi. Bu yükseliş, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Cuma günü Jackson Hole Sempozyumu’nda yapacağı konuşmada faiz indirimi argümanını destekleyeceği beklentisiyle ilişkilendiriliyor.

25 Ocak Dolar Euro Ne Kadar Oldu Vgzx.jpg

Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Beklentileri

Fed’in en son politika toplantısının tutanakları, birçok yetkilinin faiz oranlarının düşürülmesini uygun gördüğünü gösterdi. Bu gelişme, doların genel olarak zayıflamasına neden olurken, İngiliz sterlini de Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Euro ve sterlindeki bu yükseliş, Fed’in önümüzdeki aylarda Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) daha fazla faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentilerle destekleniyor.

dolar-euro-xaF1_cover

Temel Veriler ve Beklentiler

Nomura International Döviz Stratejisti Yusuke Miyairi, dolardaki zayıflığın euroyu yukarı ittiğini belirtti, ancak Euro Bölgesi’ndeki ekonomik temellerin, özellikle bölgenin büyümesinin bu yükselişi desteklemediğini ifade etti. Miyairi, Temmuz ayı Euro Bölgesi imalat PMI verisinin beklenenden daha yumuşak gelebileceğini ve bu verinin euro için “önemli bir test” olacağını söyledi.

Societe Generale SA Kur Başstratejisti Kit Juckes ise euronun, Eylül başındaki bir sonraki ABD istihdam raporuna kadar 1,10-1,12 dolar aralığında kalabileceğini öngördü.