Güncel

Yeni Orta Vadeli Program'da Tasarruf Ön Plana Çıkacak

Türkiye ekonomisinin 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık hedef ve politikalarının belirleneceği Orta Vadeli Program (OVP) için hazırlıklar başladı. Eylül ayının ilk haftasında açıklanması beklenen OVP'de tasarruf ön planda olacak. Bu kapsamda kamu harcamalarının azaltılması ve kamuda verimliliğin artırılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Abone Ol

Yeni OVP kapsamında tasarruf tedbirleri uygulanacak. Kamu harcamaları azalacak ve kamu yatırım projelerinde maksimum tasarruf politikası uygulanacak. Yalnızca acil ve zorunlu durumlarda yeni hizmet binası projeleri gerçekleştirilebilecek.

AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, programın amacının öngörülen kamu bütçesinin aşılmaması olduğunu belirtti. Develi, "2025-2027 yılları arası hedeflenen bütçeyle sürecin tamamlanması, bu esnada ise kamu hizmetlerindeki verimliliğin artırılması hedefleniyor. İhtiyaç olmayan yatırımların ötelenmesi veya yapılmaması, verilerle desteklenen yatırımların yapılması bu noktada oldukça önemli duruyor. Kırtasiyeden tutun araçtan tutun yeni kamu binalarının yapımına kadar birçok alanı kapsayacak çalışma olarak biz bunu nitelendirebiliriz," dedi.

Ekonomiye Olumlu Yansımalar

Tasarruf tedbirlerinin makroekonomik dengelere olumlu yansıması bekleniyor. Prof. Dr. Develi, bütçe açığının azalmasının ve Maastricht kriterlerine uygun olarak bütçe açığının oluşmasının bu noktada önemli olduğunu vurguladı. "Bu hem Türkiye'nin CDS'ine olumlu etkiler hem de kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye olan desteğiyle not artım sürecini destekleyecek diye düşünüyorum," şeklinde konuştu.

Yeni OVP'nin eylülün ilk haftasında açıklanması öngörülüyor.