Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2019 yılında yürtmüş olduğu ücretli poşet projesiyle, Ülkemizde plastik poşet ve ambalajların tüketimi büyük oranda düşüş kaydetti. Bu süreçte poşet kullanımı yüzde 75 azaldı ve 1 milyon ton atığın önüne geçildi. Çevre kirliliğinin en aza indirilmesinin dışında yaklaşık olarak 7 milyar liralık tasarruf sağlandı. Fakat bu proje, son zamanlara birçok marka tarafından bu durum ticarete dönüşütürülecek kar oranını ikiye katladı.

ÜCRETLİ POŞETTE FİYAT KATLANIYOR

Marketlerdeki alışveriş torbası 25 kuruşa satışa sunarken, kozmetik ve giyim mağazaları müşteriye 5-10 TL gibi rakamlar alşveriş torbası satıyor. Müşterinin parasını verdiği baskılı poşetle bir de markanın ücretsiz olarak reklamını da yapıyor. Bu firmalar, poşette bir standart bulunmadan kafalarına göre ücret belirleyebiliyorlar. Bu tutar 5 lira ve 10 lira aralığında değişiyor.


Müşteriler ise bu durumdan bir hayli yakınıyor. Yüksek miktarda alışveriş yapmış olan vatandaş gerekli olduğundan poşet almak zorunda kalıyor. Marka müşteriden para talep ederken, alışverişin oranına göre bazı durumlarda ücret istemiyor. Başta büyük zincir markalar, alışveriş sonunda tüketiciden çok daha fazla ücretler talep ediyorlar.

"BURADA BİR STANDART VAR"

İşletme masraflarının tüketiciye yansıtıldığını söyleyen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Markette satılan poşetler 25 kuruş, burada bir standart var. Ancak giyim, kozmetik mağazaları, alışveriş torbalarını kafasına göre fiyattan müşteriye satıyor. Bu konuyla ilgili bize çok şikayet geliyor ama maalesef çözüm bulamadık. Hem o kadar alışveriş yapıyorsunuz hem de logolu poşete ücret ödüyorsunuz. İşletme, resmen masraflarını tüketiciden çıkartıyor" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

HEM REKLAM HEM DAH FAZLA ÜCRET

Şahin, sözlerine şunları ekledi:

"İşletme satacaksa logosuz satmalı. Hem reklamını yapıyoruz hem üstüne para veriyoruz. Reklamın bir karşılılığı olmalı. Yalnızca plastik poşetler değil aynı zamanda karton ve bez torbalar da belirli bir ücretle satılıyor. Vatandaş da ücret ödemek zorunda kalıyor. 8-9 liraya ekmek alırken poşete para istenmezken, 500 liralık pantolon aldığımızda poşet ücretli oluyor. Mağaza, 5 liradan günde 1.000 tane poşet satsa bu büyük bir pazar oluşturuyor."