Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 22’si tutuklu toplam 47 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı. Şüpheliler arasında doktor, hemşire ve sağlık çalışanları da yer alıyor. Yenidoğan yoğun bakım hastalarının usulsüz yöntemlerle özel hastanelere sevk edilerek yüksek gelir elde edildiği, bebeklerin yaşam haklarının ihlal edildiği tespit edildi.

Bebekleri özel hastanelere usulsüz sevk etmişler

Fezlekede, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının bazı özel hastanelerle iş birliği yaparak bebek hastaları anlaşmalı hastanelere sevk ettiği belirtildi. Örgüt lideri olduğu iddia edilen Dr. F.S. ve yöneticisi Dr. İ.G.’nin, hastanelerin uygun tedavi koşullarına sahip olup olmadığına bakmadan bebeklerin hayatını riske atarak sevk işlemleri yaptırdığı kaydedildi.

SGK üzerinden yüksek kazanç sağlanmış

Bebek hastaların yatış sürelerinin gereksiz yere uzatıldığı ve bu yolla SGK üzerinden yüksek meblağda gelir elde edildiği ifade edildi. Fezlekede ayrıca, yenidoğan yoğun bakım hastaları için kullanılan “curosurf” isimli ilacın, bebekler üzerinde kullanılmış gibi gösterilip üçüncü şahıslara satıldığı tespit edildi.

Hasta yakınlarından fazla ücret alınmış

Soruşturmada, yabancı uyruklu hasta yakınlarının mağduriyetinden yararlanıldığı ve hastane çalışanlarının bu kişileri piyasa fiyatının üzerinde ücret ödemeye zorladıkları ortaya çıktı. Örgüt üyesi hemşirelerin, “simsarlık” yaparak hasta yakınlarından fazla ücret alıp kamu kaynakları üzerinden dolandırıcılık yaptığı belirtildi.

Bebeklere pasif ötenazi yapıldığı iddiası

Fezlekede, bazı bebeklere Türkiye’de uygulanmayan 'pasif ötenazi' uygulandığı ve sağlık hizmeti alması gereken bebeklerin uygun tedavi imkanlarına ulaştırılmadığı ifade edildi. Bir bebeğin ölüm saatinin gizlendiği olayda, örgüt lideri F.S.'nin hastanede olmadığı, hemşirelere “Bilgi vermeyin, bebek orada dursun” talimatını verdiği kaydedildi.

Ambulans şoförüne 10 bin TL teklif edilmiş

Özel bir hastanenin müdür yardımcısı M.K.’nin, bir ambulans şoförüne bebek hasta başına 10 bin TL teklif ettiği ve eşi için sigorta yapılacağını vaat ettiği fezlekede yer aldı. Şüpheli sağlık çalışanlarının, hastane başhekimleriyle iş birliği yaparak maddi çıkar sağladıkları vurgulandı.

Sertifikasız hemşireler çalıştırılmış

Kredi kartlarından 'Savunma Sanayii' kesintisi: Detaylar belli oldu! Kredi kartlarından 'Savunma Sanayii' kesintisi: Detaylar belli oldu!

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışması gereken NRP sertifikasına sahip olmayan hemşirelerin görev yaptığı tespit edildi. Yetersiz eğitimli sağlık çalışanlarının bebeklerin sağlık durumlarını kontrol edememesi nedeniyle bazı ölümler yaşandığı ifade edildi.

Hastane yönetimleri kazancı paylaşmış

Fezlekede, zanlıların yenidoğan yoğun bakım ünitelerinden sağlanan kazançları 3-4 kat artırdığı ve hastanelerin örgüt lideri F.S. ile elde ettikleri karı oransal olarak paylaştıkları belirtildi. Sağlık hizmeti için uygun olmayan hastanelere sevk edilen bazı bebeklerin hayatını kaybettiği, bebeklerin tedavi sürecinin maddi kazanç uğruna kötüye kullanıldığı vurgulandı.

19 sağlık kuruluşu sorumlu tutuldu

Soruşturma kapsamında 19 sağlık kuruluşu “malen sorumlu” ilan edildi. Kuruluşlar arasında Özel Avrupa Şafak Hastanesi, Özel Bağcılar Medlife, Silivri Kolan Hastanesi, Özel Doğa Hospital ve birçok diğer sağlık merkezi yer aldı.